Psoriazisul este o boală cronică autoimună

psoriazisul este boala cronica-autoimun

Psoriazisul este o boală cronică autoimună, iar  în majoritatea cazurilor este de proveninţă ereditară.Psoriazisuleste o boală cronică ce afectează 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani.

Majoritatea bolnavilor cu psoriazisul sunt adulţi, însă există şi cazuri de copii .Aceasta  boală, apare  în special la cei care nu au un sistem imunitar puternic, Acestia sunt bolnăvicioşi şi au sensibilitatea exacerbată la nivelul pielii.

 Psoriazisul este o boală cronică autoimună, iar  în majoritatea cazurilor este de proveninţă ereditară. Aceasta boala afectează 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani.contagioasă, dar persoanele diagnosticate sunt frecvent marginalizate . Acestea sunt excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată urat .

Cauzele aparitiei Psoriazisului

Este foarte important să se stie cum să se evite declanşearea  psoriazisului . De aceea, evitaţi leziunile la nivelul pielii, stresul, stările de agitaţie.  Infecţiile ,anumite medicamente expunerea prelungită la soare, alcoolul, sau fumatul pot provoca aparitia bioli.

Anumite substanţe numite citochine se pare că pot agrava simptomele psoriazisului. Sunt deasemenea si alimente care pot duce la apritia acestei boli . Printre alimentele care pot mări producţia de astfel de compuşi se numără: carnea roşie, laptele, cafeaua . Alte alimente cum ar fi legumele şi fructele de culoare închisă, gălbenuşul de ou,  duc la aparitia bolii .
Alţi factori de risc în apariţia psoriazisului sunt: fumatul, climatul rece şi uscat . Pielea uscată, tratamentul antihipertensiv sau anumite boli mentale , pot duce la aparitia acestei boli.

Psoriazisul este o boală cronică

Tipuri de psoriazisuri si simptome

Există mai multe situaţii cand psoriazisul se poate manifesta în forme uşoare cu mici zone acoperite de erupţii cutanate. Acestea pot fi moderate sau severe, când pielea devine inflamată, cu zone roşii acoperite de piele uscată.

Leziunile variază ca aspect, în funcţie de tipul de psoriazis, care poate fi de 5 feluri.

Aceste tipuri pot fi cu plăci, gutos, pustular, inversat şi eritrodermic.

Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, întâlnită în peste 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică .Aceasta se poate dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi  sau lombar.
Aceasta apare si pe unghii iar, peste 50% dintre pacienţi prezentând modificări la nivelul unghiilor la mâini sau picioare . Aceasta se observa prin modificarea culorii normale în gălbui-portocaliu, îndepărtarea de patul unghial.
De asemenea, mai poate fi dezvoltată artrita psoriazică, afecţiune ce se manifestă prin umflarea articulaţiilor .Aceasta se manifesta pintr-o durere, care duce la îngreunarea sau incapacitatea de folosire a mâinilor. Acest tip de psoriazis apăre la orice vârstă,  cele mai afectate categorii sunt cele între 30 şi 50 de ani.

Psoriazisul este o boală cronică

Tratamentul pentru psoriazis

Foarte des se întâmplă ca simptomele să dispară de la sine, chiar şi fără tratament. Psoriazisul revine, în funcţie de factorii de risc la care sunt expusi pacientii .
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme uşoare iar tratamentul presupune hidratarea intensă a pielii cu creme şi loţiuni special. Acestea sunt cele pe bază de aloe vera, şampoane, medicamente şi expunerea pe termen scurt la razele soarelui.

Însă, în cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta în mai multe proceduri indicate de către medicul dermatolog. Aceste forme complicate  pot fi necesare pentru tot restul vieţii.

Totusi, boala nu este cea mai grava afectiune a pielii si multe persoane au forme usoare de boala. Neplacerile sunt date mai ales de localizarea leziunilor, cand acestea par pe palme, pe talpi. Atunci cand leziunile sunt situate in zona articulatiilor, apar dureri de umeri, coate, genunchi si maini.Aceste  dureri sunt suparatoare si pot duce chiar la impotenta functionala.

Psoriazisul este o boală cronică

Medicamente si creme folosite

Pacientii nu trebuie sa-si aplice ei singuri tratamentul, fara un control medical. Multi pacienti cad in capcana de a folosi corticoizi puternici . Acestia amelioreaza pe moment suferinta, dar apoi se confrunta cu reactiile adverse ale acestor substante.  Cea mai periculoasa este corticodependenta.

Sau descoperit medicamente din extractele naturale de la Marea Moarta care au un efect cheratolitic, antiinflamator. Acestea au proprietatea de a  inhiba regenerarea celulara rapida care apare in cazul psoriazisului. Ele se aplica cand leziunile devin suparatoare, iar semnele de pe piele pot disparea cel putin 6 luni.

Pentru ca episoadele de boala sa apara cat mai rar, este necesar respectarea unui regim alimentar.Deasemenea trebuie  evitatate starile conflictuale, emotiile si stresul.

Articol scris de dodorel62.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: