Netezirea este cel mai raspandit procedeu

netezirea este cel mai raspandit procedeu

Netezirea este cel mai raspindit procedeu la efectuarea masajului . Netezirea este cel mai raspandit procedeu si actioneaza direct asupra pielii.Acest procedeu este foarte benefic pentru masaj, fiind sic el mai important .

Netezirea                                          

· Curata pielea de celulele descuamate de pe stratul superficial;

· Îmbunatateste functia glandelor sudoripare si sebacee;

· Mareste temperatura locala a pielii;          

· Accelereaza circulatia singelui si a limfei în vase;

· Influenteaza terminatiile periferice ale nervilor;

· Influenteaza sistemul nervos central.

Efectul ce mai important al netezirii este scurgerea mai puternica a limfei si a singelui în vase.

Beneficiile netezirii

Prin neteziri energice, circulatia singelui si a limfei se intensifica. Acest lucru are o influenta majora asupra distribuirii singelui în portiunile masate. Acesta contribuie la înlaturarea manifestarilor de staza si edeme.

S-a constatat ca cea mai buna  netezire este de la periferie spre centru. Circulatia singelui si a limfei se amelioreaza si în vasele mai mari, nu numai în cele aflate imediat sub piele. În cursul masajului absorbtia lichidelor din tesutul celular subcutanat se accelereaza cu 16÷18%. Aceasta accelerare este direct proportionala cu durata netezirii.

Efectuarea netezirii

Adresindu-se pielii, tesutului subcutanat si celui conjunctiv, executia acestei manevre cunoaste tehnici variate. Efleurajul trebuie executat simultan sau alternativ, cu o mina sau cu ambele miini. Se folosete toata suprafata palmara sau dorsala a miinilor. Aceasta se face  cu degetele apropiate sau îndepartate.

Miscarile descrise pot fi lungi sau scurte, în linie dreapta, serpuita, în zig-zag. Acestia sunt dispuse transversal sau longitudinal, în cerc, elipsoidal sau cu „priza în bratara”. Mainile  alunecind sacadat sau neîntrerupt, în functie de particularitatile anatomice ale suprafetelor masate.

Pe suprafetele mici se recomanda efleurajul executat cu 1,2,3 sau toate degetele, sau numai cu fata palmara a policelor.

Segmentele cilindrice ale membrelor superioare si inferioare necesita netezirea executata în bratara. Acestia cuprinzind regiunile masate între degetul mare si degetele opozante. Acestia înaintind sacadat cu pasi  mici, dinspre extremitati.

Indicatii metodice generale:

a) sensul de executie al efleurajului este determinat de circulatia limfatica a organismului. Convergenta spre ganglionii limfatici din regiunea cefei si gitului, axiala si inghinala.

b) directia miinii maseurului este determinata totdeauna de directia anatomica a vaselor limfatice. Aceasta se face cu scopul de a realiza o mai buna scurgere a limfei;

c) netezirea nu se face prea rapid, ci ritmic, linistit, pentru ca limfa circula încet prin vase. Netezirea se face fara întreruperi, în asa fel încit sa ajunga pina la ganglionii limfatici cei mai apropiati;

d) presiunea miinii care face masajul trebuie sa creasca progresiv pe prima jumatate a segmentului masat. Apoi trebuie  sa scada pe cea de-a doua jumatate;

e) miinile maseurului nu trebuie sa se lipeasca de portiunea masata. Ele trebuie sa alunece usor si liber;

f) orice masaj trebuie sa înceapa si sa se termine prin netezire. Aceasta se face  pentru a înlatura staza limfei si a contribui la scurgerea produselor metabolice în vase;

g) în timpul unei sedinte de masaj nu trebuie în mod obligatoriu sa folosim toate felurile de neteziri. Fiecare procedeu de masaj depinde de scopul urmarit.

h) netezirea este de obicei considerata un masaj pregatitor în edeme . Netezirea se face  atunci cind partea masata a corpului este foarte dureroasa. În acest caz, în primele zile masajul se reduce exclusiv la neteziri concentrice circulare;

i) în chirurgie si ortopedie, în traumatismele articulare, netezirile si frictiunile au un rol hotaritor în masajul pregatitor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: