Masajul cardio respirator

masajul cardio respirator

Masajul cardio respirator se aplică unui bolnav aflat în stop cardio – respirator . Masajul cardio respirator se face atunci cand atât inima, cât şi plămânii încetează să mai funcţioneze

Cele 2 funcţii, cardiacă şi respiratorie, sunt vitale organismului. Oprirea celor doua functii duce la moartea ireversibilă a organismului.

Manevrele de acordarea a primului-ajutor nu sunt dificile. Principiile care trebuie să se respecte sunt rapiditatea şi eficienţa.

Masajul cardio respirator

Cand se face masajul cardio respirator ne asezam lateral, asupra victimei .Dupa aceia  cu o mana plasata pe frunte impingem capul victimei pe spate. Se face cat se poate de mult, si cu doua degete de la mana cealalta ii ridicam barbia.

Cand se face , masajul cardio respirator  simtim daca exista schimburi de aer. Apropiem obrazul de nasul si gura victimei si observam miscarile pieptului.

Pentru a decide daca victima respira sau nu trebuie sa ascultam si sa vedem daca respira .  Masajul cardio respirator se face in acelasi timp, pret de minimum 5-10 secunde.

Este necesar ca manevra să se desfăşoare cât mai repede, dar după asigurarea vieţii salvatorului. Se pune accent pe timpul de intervenţie, deoarece după 4 minute fara oxigenarea creierului, apar leziuni. .

Nu sunt necesare materiale sofisticate, ci doar un minim de cunoştinţe. Primul pas este îndepărtarea bolnavului de la locul accidentului.
Aceasta se face pentru stoparea agentului traumatizant cât şi pentru protejarea vieţii salvatorului.

Pozitia pacientului la masajul cardio respirator

La masajul cardio respirator , bolnavul se aşează într-o poziţie accesibilă, de obicei culcat pe spate . Acesta se aseaza  la un nivel cât mai jos faţă de salvator.

Salvatorul trebuie să poată acţiona cu toată forţa asupra lui atunci cand face masajul cardio respirator.

Dacă este oprită respiraţia se va deschide gura accidentatului, pentru a verifica atent căile respiratorii superioare. Acest lucru se poate verifica prin apropierea obrazului de gura victimei, pentru a simţi curenţii de aer.

Se începe manevra de respiraţie gură la gură, cu o frecvenţă de 12 expiraţii pe minut. Se prind nările cu o mână, pentru a evita ca aerul să iasă pe nas. Apoi cu cealaltă mână se ţine mandibula persoanei careia i se face respiratia .

Se inspiră profund şi se expiră aerul în plămânii bolnavului , aceasta facandu-se de catre salvator .
În acelaşi timp se face şi cealaltă manevră, masajul cardiac. Acesta constă în aplicarea palmelor suprapuse peste treimea inferioară a sternului.

În mod normal, mâna dreaptă stă deasupra mâinii stângi. Mâinile vor executa manevre de apăsare a toracelui, cu o frecvenţă de 80 – 90 apasari pe minut.

Verificarea eficienţei manevrelor

Verificarea eficienţei manevrelor este unul dintre principiile ce trebuie respectate. Prin respiraţia gură la gură se verifică privind pieptul bolnavului.

Dacă acesta se umflă după fiecare respiraţie, manevra este executată corect, şi aerul ajunge în plămâni. Eficienţa masajului cardiac se verifică prin palparea pulsului.

Acesta se poate palpa prin apăsarea cu trei degete în partea laterală a gâtului, lângă trahee .

Aceste manevre nu se vor întrerupe nici după apariţia pulsului sau revenirea culorii pielii la normal.

Masajul cardio respirator este un masaj care se face de persoane autorizate

Aceasta operatiune continua , deoarece bolnavul poate intra din nou în stop, datorită lipsei de oxigen. Se aşteaptă (continuând manevrele) sosirea unei echipe de intervenţie.

Dupa ce soseste echipajul , manevrele vor continua pana cand un cadru medical va actiona . Dupa resuscitare se constata ca accidentatul are puls si inima bate normal acesta se transporta la spital .

Articol scris de dodorel62.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: