Terapeutic

Simptomele coxartrozei la om

Simptomele coxartrozei la om nu este dificilă şi ea depinde de gradul bolii pe care o are pacientul
Semnele principale ale bolii includ:
Durere în articulaţie, care nu trece nici în timpul odihnei, şi dureri nocturne. Durerea se intensifică chiar şi cu mici eforturi fizice şi se extinde în articulaţii inghinale, genunchi, tibie şi şold.
Tensiunea constantă a muşchilor pelvini sau a muşchilor şoldului.
Rigiditatea şi limitarea semnificativă a mobilităţii articulaţiilor.
Şchiopătat în timp ce mergeţi pe jos.
Trosnit în articulaţii.
De-a lungul timpului, membrul bolnavului devine mai scurt şi muşchii se atrofiază.

Deformarea articulaţiei.

Simptomele coxartrozei la om bilaterale sau simetrice sînt aceleaşi, dar sînt prezente la ambele extremităţi. O caracteristică specifică este ca procesul patologic se extinde la nivelul coloanei lombosacrale. Mişcările minore duc la deformarea coloanei vertebrale şi, în timp, apare proeminenţa discurilor intervertebrale şi îndoirea coloanei vertebrale.

Coxartroza de gradul 1 se caracterizează prin apariţia senzaţiilor de durere periodică la pacienţi. Aceasta fiind observată după anumite forme de activitate fizică (alergare, mers, etc.). În mod predominant, localizarea durerii este concentrată în articulaţia şoldului, dar nu este exclus ca aceasta să apară în articulaţia genunchiului sau în coapsă. De regulă, odihna promovează dispariţia durerii. Nu există restricţii în mişcările din această etapă şi nu există anomalii în mers şi nici modificări ale forţei musculare. Femurul este aproape neschimbat şi se constată o îngustare inegală a decalajului articulaţiei.

Grade de coxartroza

Coxartroza de gradul 2 este însoţită de o durere crescută, care se manifestă într-o formă şi mai pronunţată. Faţă de durerea care apare în articulaţie, există de asemenea o legătură a durerii care trece la coapsă şi la zona inghinală. Senzaţia de durere apare chiar dacă pacientul este în repaus, iar muşchii, care asigură mişcarea şi flexia, îşi pierd funcţionalitatea caracteristică. Există deformări ale capului femural, precum şi creşterea volumului acestuia.

Coxartroza de gradul 3 se caracterizează printr-o manifestare persistentă a durerii, nu numai în timpul zilei, ci şi noaptea. Există dificultăţi pronunţate în mersul pe jos, este nevoie de sprijin şi de folosirea unui baston. În plus, există atrofia muşchilor piciorului inferior, coapsei şi feselor. Datorită slăbiciunii muşchilor femurali, ablaţia pelviană are loc în planul frontal. Aceasta se face în timp ce membrul este scurtat pe partea afectată. Pentru a compensa scurtarea reală, pacientul trebuie să încline torsul cînd merge, iar deplasarea centrului de greutate conduce la o creştere accentuată a sarcinii.

Toate aceste procese minimizează mobilitatea articulaţiei afectate datorită inserţiei practice a capului femural în acetabul. Datorită faptului că nu există aproape nici un ţesut de cartilagiu în acest stadiu, se poate argumenta că articulaţia nu este practic supusă reabilitării. Posibila restaurarea ţesutului de cartilaj afectat, se face datorită procesului de deformare pentru capul femurului.

Diagnosticarea coxartrozei

Coxartroza poate fi diagnosticată numai cu ajutorul radiografiilor, care ajută la definirea gradului de dezvoltare a bolii şi a etiologiei acesteia.
În present se folosesc următoarele modalităţi de diagnosticare:
Examinarea cu raze X. Aceasta permite vizualizarea stării şoldurilor şi evidenţierea simptomelor.
Examinarea cu ultrasunete. Această examinare este necesară pentru a defini stadiul bolii şi pentru a localiza sursa degenerativa-distrofica.
Tomografia pe calculator sau imagistică prin rezonanţă magnetică. Cel mai adesea, RMN-ul este preferat datorită absenţei radiaţiei X şi a vizualizării detaliate. Aparatul permite scanarea pe straturi, aflarea stadiului bolii şi descoperirea acesteia în stadiile incipiente ale dezvoltării.
Coxartroza este o boală progresivă, chiar dacă se dezvăluie în primele etape şi se tratează cu medicamente. Nu există nici o garanţie că aceasta va fi eliminată definitiv şi ba mai mult acesteia reporneşte în termen de 5-10 ani.

Posibile complicaţii ale coxartrozei

Cel mai adesea, coxartroza este complicată de distrugerea ţesutului osos. Alte complicaţii ale coxartrozei includ necroza aseptică a capului femural şi distrugerea chisturilor în regiunea acetabulara. În unele cazuri, progresia rapidă a coxartrozei poate duce la o reacţie neobişnuită – o distrugere pronunţată a ţesutului osos. Această variantă a coxartrozei se numeşte “articulaţie analgezică de şold”, deoarece este asociată cu administrarea medicamentelor pentru durere. Cu toate acestea, se poate dezvolta, de asemenea, la pacienţii care nu iau deloc sau iau prea puţine analgezice.
Coxartroza poate să apară din nou pe fondul gonartrozei contralaterale sau ipsilaterale. Printre complicaţiile din structurile periarticulare, cel mai adesea se dezvoltă bursita trochanthica.

Tratarea coxartrozei

În stadiul I al bolii, medicii preferă tratamentul conservator şi aplică diferite medicamente şi produse. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sînt agenţi de prevenire a durerii pentru coxartroza şi reduc umflarea şi inflamaţia articulaţiilor.
Miorelaxantii reduc de asemenea spasmele musculare şi stimulează fluxul sanguin. Aceste medicamente pot fi utilizate sub forma de pastile şi injecţii, în funcţie de gradul de durere.

Metodele terapeutice

Metodele terapeutice fizice sînt, de asemenea, importante în tratamentul pentru coxartroză.
Aceste pot fi terapia cu laser, băile medicinale, acupunctură, tratamentul cu nămol, masajul şi gimnastică. Exerciţiile trebuie să fie constatate şi foarte precise pentru a nu traumatiza articulaţia deteriorată.

În primul şi al doilea stadiu al bolii se utilizează debridement artroscopic. Aceasta este o intervenţie chirurgicală în timpul căreia sînt îndepărtate mici particule de cartilagiu distruse. Acesta permite reducerea durerii şi a constrîngerilor în articulaţie. Osteotomia juxtarticulara este o intervenţie chirurgicală prin care osul şoldului este tăiat. Acesta se ţie în anumite locuri şi este reintrodus sub un anumit unghi. Această operaţiune permite decelerarea dezvoltării coxartrozei.

Durerea cervicală la om

Durerea cervicală la om reprezintă orice durere sau disconfort apărut în regiunea gîtului. Acolo se găsesc coloana cervicală, muşchi, ligamente, tendoane, nervi şi vase sangvine. Cei mai mulţi oameni vor simţi pe parcursul vieţii lor o astfel de durere. De obicei aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Durerea cervicală la om se poate datora unor probleme minore, pe care nu le băgăm în seamă. Acestea sînt fi o poziţie incorectă în timpul somnului sau poate apărea ca urmare a unor afecţiuni grave cum ar fi artrita sau discopatia degnerativă. Oricare dintre structurile de la nivelul gîtului se poate irita sau inflama ca răspuns la diferite situaţii.
În funcţie de cauza care o produce, durerea cervicală poate fi scurtă sau poate fi cronică. Această durere poate să dureze mai mult de 3 luni, fiind o durere greu de suportat.

Efectele durerii

Durerea se poate resimţi ca o durere surdă sau poate fi ascuţită, ca un şoc într-o anumită zonă. Deşi cele mai mult cazuri de durere cervicală se rezolvă de la sine în cîteva zile pînă la cîteva săptămîni. Aceasta se face cu măsuri de îngrijire uzuale, acest tip de durere poate persista. Atunci cînd persistă poate să conducă la afecţiuni serioase cum ar fi leziunea unui nerv.
De obicei sursa durerii este chiar la nivelul gîtului, dar poate fi datorată şi unor afecţiuni din alte zone ale corpului. Aceste zone se sînt fie la cap, umeri sau torace şi să iradieze la nivelul gîtului. În consecinţă durerea cervicală la om poate fi însoţită de alte simptome.

Durerea cervicala la om

Durerea cervicală la om poate fi acompaniată de alte simptome cum ar fi amorţeală. Această amorţeală care coboară pe braţ, dificultăţi respiratorii, rigiditatea gîtului poate fi semn al unei afecţiuni grave care trebuie evaluată imediat. De asemenea, trebuie consultat doctorul cît mai curînd, dacă durerea a persista. Această a apărut ca urmare a unui traumatism său accident sau dacă este puternică şi persistentă.
Durerea cervicală poate fi însoţită de alte simptome în funcţie de cauzele care o produc. De exemplu, dacă se datorează unei artrite pot apărea dureri şi în alte părţi ale corpului. Durerea cervicală apărută ca urmare a compresiei unui nerv poate duce la durere, furnicături şi amorţeală. Această durere apare la nivelul unuia sau al ambelor braţe. Durerea datorată poziţiei incorecte şi stresului poate apărea alături de oboseală şi tulburări de somn.

Simptomele ce pot însoţi durerea includ:

Ameţeală;
• Fatigabilitate;
• Febră;
• Cefalee;
• Durere la nivelul umărului;
• Tulburări de somn;
• Edeme;
• Dureri şi furnicături la nivelul umărului sau braţului;
Sus

Cauze posibile

Cele mai frecvente cauze la durerea cervicală la om sînt reprezentate de suprasolicitare, sau poziţie incorectă. Mai poate să apară şi de la lovituri puternice în ceafă care sînt adesea incriminate în accidentele rutiere sau alte traumatisme. Durerea cervicală la om poate fi cauzată şi de artrită reumatoidă sau fibromialgia. Afecţiuni sau răni în alte părţi ale corpului cum ar fi cap, torace sau umeri, pot de asemenea iradia la nivelul gîtului. Aceasta se numeşte durere secundară.

Cauze structurale la durerea cervicală la om

. Hernia de disc;
• Osteoartrita;
• Osteomielita (infecţia sau inflamaţia vertebrelor);
• Osteoporoza (boală metabolică osoasă);
• Boala Paget a oaselor;
• Artrita reumatoidă;
• Traumatismele măduvei spinării;
• Boli degenerative ale coloanei vertebrale (discopatia degenerativă, numită şi spondiloză);
• Stenoza spinală (îngustarea canalului vertebral care comprimă măduva spinării sau nervii);
• Spondilita (infecţie sau inflamaţie a articulaţiilor coloanei vertebrale);
• Luxaţii şi entorse datorate suprasolicitării sau traumelor, spasme musculare;
• Lovituri puternice la nivelul cefei.
Alte cauze la durerea cervicală la om
• Fibromialgia;
• Nevralgia occipitală (un tip de cefalee);
• Migrenă.
Cauze grave care pot ameninţa viaţa:
• Atacul de cord (infarctul miocardic);
• Meningita;
• Mielomul multiplu;
• Tumori benigne sau maligne ale coloanei vertebrale.

Durerea cervicală la om este însoţită de simptome care pot indica o afecţiune ce ameninţă viaţa, cum ar fi:

. Durere în piept;
• dificultăţi respiratorii;
• febră mare (peste 38,3°C);
• dureri la nivelul maxilarului;
• greaţă şi vărsături;
• amorţeală;
• rigiditatea gîtului, febră, frison;
• cefalee severă.

Reflexoterapia in masajul terapeutic

      Reflexoterapia in masajul terapeutic este o metoda de prevenire si tratare a unor boli ascunse . Principiul pe care se bazeaza reflexoterapia este un principiu destul de simplu .

Fiecarui organ din corpul omului ii corespunde un punct reflex pe corp. Cand unul dintre organe este afectat de o boala, punctul sau reflex semnaleaza problema.

In zona respectiva se depun toxine care pot fi inlaturate prin masaj.

 Circulatia sangelui va redeveni normala, iar organul afectat va fi din nou sanatos.

Punctele reflexe sunt cel mai bine definite la nivelul mainilor si picioarelor. Reflexoterapia in masajul terapeutic  consta in eliminarea toxinelor si in stimularea functiilor intregului organism.

Talpa piciorului este una dintre zonele in care se afla cele mai multe puncte reflexe .

Toate organele interne ale unui om au un punct reflex corespondent in talpa .

Reflexoterapeutii maseaza aceste puncte si astfel previn sau, dupa caz, trateaza diversele afectiuni ale acestor organe.

Este important de stiut ca reflexoterapia trateaza si cauzele bolilor, astfel incat acestea au mici sanse sa recidiveze.

Prin reflexoterapie primele sedinte sunt cam dureroase, deoarece se elimina toxinele acumulate in corp de-a lungul anilor.

Dupa cateva sedinte durerea va scadea , aceasta simtindu-se doar in zonele care corespund organelor cu probleme.
Datorita eliminarii toxinelor prin reflexoterapie este posibil sa intervina si reactii adverse in timpul terapiei .

Aceste reactii adverse ar putea fi ,ameteli, greata, stare de oboseala, febra sau eruptii cutanate

Organele şi sistemele corpului uman sunt interconectate între ele şi au legături vasculare, nervoase şi energetice

Prin reflexoterapie se deblochează și elimină acumularile de toxine din organism.

Depunerile toxice sunt considerate în masajul reflexogen principala cauză a îmbolnăvirilor curente.

Prin reflexoterapia in masajul terapeutic  se stimuleaza deblocarea organismului si este ajutat să îndepărteze compușii reziduali .

Acesti compusi sunt rezultați în urma proceselor metabolice, care îngreuneaza buna funcționare a organismului.

  Tehnici de masaj in reflexoterapie terapeutica

In masajul de reflexoterapie terapeutic se folosesc tehnici importante si se tine cont de anumite metode de masaj

Direcția de mișcare a policelui sau a degetului arătător este întotdeauna înainte și niciodată înapoi .

Aceasta miscare se execută în general dinspre extremități înspre corp.
In masajul de reflexoterapie se folosește cu precădere pulpa degetului și nu vârful.

In reflexoterapie se mai foloseste si forța de presiune exercitată cu degetul pe zonele reflexogene

1. Netezirea – spre trunchi

2. Prinderea alternativă – cu degetele mari într-o succesiune rapidă,mai ales pentru zonele reflexogene ale rinichilor.

3. Masaj reflexoterapie circular – se execută de obicei cu pulpele degetelor mari, sau cu mai multe degete. Aceasta facandu-se pe zone reflexogene mai ample cum ar fi la uter, ovare, prostată, testicole .

4. Tragerea – este un masaj de reflexoterapie la care se folosește degetul mare îndoit . Acest tip de masaj se foloseste atunci cand masam glanda tiroidă, uterul, faringele, stomacul sau pancreasul

5. Prinderea laterală – se executa cu degetul mare pe zonele de articulatie ale degetelor pentru ochi, ureche, ceafa.

6. Masarea înainte-înapoi: se execută cu pulpa degetului atunci cand se face la ochi, ureche, ceafă .

7. Frământarea – este o tehnica de reflexoterapie care se face cu pumnul . Aceasta se  aplica pe zone întinse cum ar fi pe intestinul subțire .

8. Tehnica pașilor – reprezintă mișcări succesive efectuate în trepte . Aceasta se face  cu pulpa degetului aplicandu-se pentru coloană și colon ascendent.

Talpa piciorului ,o harta a corpului uman

piciorul stâng reflectă zonele de pe partea stânga a corpului, iar piciorul drept corespunde părții drepte a corpului;
degetele de la picioare corespund capului și gâtului;
pernuța” piciorului reflectă pieptul, partea de sus a spatelui, inima și plămînii;
arcada piciorului reflectă ficatul, pancreasul și rinichii;
osul arcadei inferioare a piciorului reflectă coloana vertebrală, brațul și umărul reflectându-se pe exteriorul tălpii;
călcâiul reflectă zona lombară, pelvisul și intestinele.

În general, masajul prin reflexoterapie ofera un echilibru energetic de reducerea stresului și de relaxare. O sedință obișnuită de reflexoterapie durează in medie între 30 si 60 de minute .

Se începe  cu un masaj de incălzire, apoi se vor aplica tehnicile specifice pe zonele problematice.      

Recomandarea masajului de reflexoterapie terapeutic

Reflexoterapia  constă în apăsarea anumitor zone de pe labele picioarelor în vederea stimulării organelor corespondente.

Orice zonă sensibilă poate fi un indiciu al unui organ cu probleme care necesită o mare  atenție.

Reflexoterapia este utilă în foarte multe tipuri de stări şi boli,echilibrand energiile organismului .

Reflexoterapia influenţează fiecare sistem şi organ şi ajută la purificarea organismului de toxine .

Masajul prin reflexoterapie terapeutic ajută la rezolvarea multor probleme cum ar fi :

probleme de stres, insomnii, oboseală cronică, imunitate scăzută,

tulburări endocrine: tiroida, paratiroide (căderi de calciu),

deficiente de creştere la copii, reglarea ciclului, tulburări de menopauză,

disfuncţii sexuale (impotență, frigiditate etc.),

tulburări de metabolism, obezitate, diabet,

osteoporoză (poate încetini sau stopa demineralizarea osoasă),

afecţiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer,  constipaţie, hemoroizi, balonări,

afecţiuni hepato-biliare: litiaza biliară, hipercolesterolemie, bilă leneşa,

afecţiuni renale (se elimină nisipul și pietricelele) , edeme (picioare umflate),

afecţiuni circulatorii: hipo și hipertensiune, arterioscleroză, gută, sindromul mâinilor și picioarelor reci, dureri de picioare,

afecţiuni ORL: bronşite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm,

crampe musculare, luxaţii, entorse, dureri de spate, inflamaţii ale tendoanelor

afecţiuni neurologice: boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale,  afecţiuni psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, etc.

reduce contractura musculara

imbunatateste circulatia si drenajul limfatic

imbunatateste/ amelioreaza postura

creste flexibilitatea

creste tonusul muscular

Contraindicatii in masajul de reflexoterapie terapeutic

Ca la orice masaj si in reflexoterapie exista si anumite contraindicatii de care un  maseur trebuie sa tina seama.

Exista cateva cazuri in care nu ne este permis sa apelam la reflexoterapie.

Femeile insarcinate, persoanele cu hemoragii, cele care au rani la talpa piciorului sau au varice deschise.

Se recomanda ca, pe durata tratamentului, sa nu renuntam la vicii: adio cafea, tutun si alcool.

De asemenea, terapia prin reflexoterapie da rezulate mai rapide daca o combinam cu un regim alimentar sanatos.

Reflexoterapia in masajul terapeutic a fost cunoscuta Occident avandu-si originea in studiul terapiei zonale. Aceasta terapie utilizeaza meridianele energetice care strabat corpul de la picioare pana la creier

Articol scris de dodorel62.

Masajul terapeutic la bolnavii cu hernie de disc

Masajul terapeutic la bolnavii cu hernie de disc are actiuni atat locale, cat si generale. Masajul terapeutic este reprezentat de actiune antialgica si actiune hiperemianta locala

Efectele generale sunt: stimularea functiei aparatului respirator si circulator .
    Hernia de disc poate apare in orice parte a coloanei vertebrale.

Masajul terapeutic

Hernia de disc poate aparea fie la nivelul gatului (cervical) , fie la nivelul inferior al coloanei .

Coloana vertebrala este compusa dintr-o serie de oase care se numesc vertebre.

Aceste vertrebe sunt legate intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel fibros si rezistent.

Un disc intervertebral sanatos este ca un amortizor, protejand coloana vertebrala.

O protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati.

Punctul slab al inelului exterior se afla direct sub radacina nervului spinal . Hernia in aceasta zona va determina o compresie directa asupra nervului.

Rolul discurilor

Daca discurile sunt indemne, au rol de amortizare a socurilor si de a mentine coloana vertebrala flexibila.

In urma accidentelor sau a imbatranirii, discurile se deterioreaza vor iesi in exterior. Exista riscul ca in urma accidentelor discurile se vor rupe , iar acest proces se numeste  hernie de disc.
In unele cazuri, simptomele pot fi ameliorate prin tratamente , medicamente, infiltratii, repaus la pat si fizioterapie.                  

 Tehnica masajului in hernia de disc cervicala

La masjul terapeutic al herniei de disc cervicala , musculatura cefei trebuie sa fie cat mai relaxata.
Masajul terapeutic incepe cu netezirea de introducere, punand ambele palme intinse cu policele la nivelul gaurii occipitale.

Apoi se coboara cu masajul pe muschii paravertebrali pana la vertebra 7 (C7) . Urmeaza marginea superioara a omoplatilor care netezesc muschii .

Urmeaza umerii prin mularea mainilor si pe muschii deltoizi, facand terminatie in aer .

Cu o mana se face contrapriza pe vertex, iar cealalta, pornind de la gaura occipitala.
Urmatoarea manevra este framantatul cu o mana care se face pe 4 directii.

Tehnica presupune comprimaresiuni si relaxari ale musculaturii.

Cea de-a treia manevra este frictiunea, prin miscari circulare.

La masajul in hernia de disc se poat executa si vibratii.

Dupa fiecare manevra se executa neteziri de intrerupere, iar masajul se termina cu netezirea de incheiere.

Tehnica masajului in hernia de disc lombara

La masajului in hernia de disc lombara incepe cu netezirea. Prima directie este palmele intregi pornind de la marginea inferioara a feselor .

Apoi se ajunge pe muschii paravertebrai pana la vertebra toracica 12 (T12).

A doua directie este cu palmele intregi pornind de la regiunea lombara se ajunge pe muschii fesieri.

Urmeaza netezirea romb, specifica zonei lombare, care se face pe muschiul patrat lombar.
A doua manevra presupune framantarea cu o mana si cu doua maini .

Aceasta pornind de la partea inferioara a feselor pana la partea inferioara a regiunii dorsale.

Urmeaza geluirea si frictiunea, manevre executata cu doua degete.

Urmatoarea manevra este vibratia, care are o actiune relaxanta si se executa pe toata regiunea lombara.

Masjul terapeutic al bolnavilor cu hernie de disc se termina cu netezirea de incheiere.

In hernia de disc se face un masaj sedativ, excluzandu-se astfel tapotamentul organismului

Cauzele aparitiei herniei de disc

 • distrugerea discului sau degenerarea lui. Omul imbatraneste, discurile vertebrale pierd o parte din lichidul care le mentine flexibilitatea
 • raniri la nivelul coloanei vertebrale, dezvoltandu-se astfel fisuri la nivelul stratului exterior al discului.
 • Materialul gelatinos din interiorul discului , poate fi impins in afara
 • Acesta este eliminat prin fisurile din capsula sau se poate rupe in bucati
 • O tensionare puternica sau o presiune crescuta la nivel lombar
 • Activitatile zilnice care supun spatele unui stres,
 • Ridicari vicioase, expuneri prelungite la vibratii sau accidentari la sport

Simptomele aparitiei in  Hernia de disc

Simptomele depind de pozitia si marimea herniei de disc si existenta sau nu a compresiunii nervului .

 • in cazurile extrem de severe apare pierderea controlului sfincterian
 • aceasta se manifestata prin incontinenta urinara sau incontinenta pentru materiile fecale
 • durerile apar de obicei doar pe un picior
 • debut brusc sau graduat
 • poate fi constanta sau intermitenta
 • insotita de amorteala, furnicaturi, slabiciune
 • se poate accentua la stranut, tuse, sau efortul de defecatie
 • se poate agrava datorita sezutului, pozitiei bipede prelungita sau rasucirilor
 • se amelioreaza in timpul mersului, prin pozitii intinse sau altor pozitii .

Diagnosticarea Herniei de disc

Medicul examinator va evalua simptomele de durere de spate si de picior.
Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc .

Cea mai buna metoda de diagnoasticare a herniei de disc este Imaginistica prin rezonanta magnetica

O alta metoda de diagnosticare a herniei de disc in regiunea lombara este Tomografiei Computerizata

Alte analize de genul testarilor de sange se pot realiza pentru a exclude alte conditii medicale.

 • Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN) confirma diagnosticul,
 • Localizarea si severitatea herniei de disc si detalierea tesuturilor moi ale coloanei vertebrale
 • Tomografia Computerizata poate confirma diagnosticul herniei de disc .
 • Se poate stabili si localizarea si severitatea herniei de disc.
 • CT-ul dezvaluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale

Tratamentul in cazul bolnavilor cu hernie de disc

In majoritatea cazurilor de hernie de disc este eficient tratamentul nechirurgical :

 • fizioterapie
 • masaj
 • antiinflamatoare (non-steriodiene sau steriodiene)
 • injectari epidurale cu cortizon

Tratamentul are ca obiective :

 • indepartarea durerii, a slabiciunii musculare, a amortelii de la nivelul piciorului, cauzata de lezarea anumitor radacini nervoase
 • revenirea pacientului la activitatile zilnice
 • prevenirea recurentei afectarii coloanei si reducerea dizabilitatii date de durere

Daca simptomatologia nu se amelioreaza sau nu dispare dupa 6 saptamani, trebuie avut in vedere tratamentul chirurgical.

Un alt tratament ar fi masajul terapeutic bolnavilor cu hernie de disc care este un masaj benefic si necesar

Tratamentul chirurgical al herniei de disc este indicat de severitatea simptomelor.

Articol scris de dodorel62

Hernia de disc

Hernia de disc este o boală tot mai prezentă în viaţa oamenilor . Oamenii s-au comfruntat , cel puţin o dată, in viata de durere de spate. Hernia de disc este o durere suportabila pana la un anumit punct ,cand intervine o afectiune neurologica.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc ca afecţiune neurologică, care constă în deplasarea unor discuri vertebrale ale coloanei vertebrale. Coloana vertebrală este formată dintr-o serie de oase care se numesc vertebre. Aceste oase sunt conectate la disc intervertebral, format la rândul lui dintr-o membrană fibroasă. Aceasta este rezistentă, la exterior şi o zonă centrală moale şi elastică în interior, în centrul discului.

Acest disc intervertebral, dacă este sănătos, funcţionează ca un amortizor. Acesta are rolul de a ţine coloana dreaptă, sănătoasă, într-o postură corectă. Ea este protejeata de eventualele şocuri produse de alergatul rapid sau ridicarea greutăţilor. Când discurile se deteriorează, membrană fibroasă se rupe. Presiunea generală asupra zonei centrale creşte şi astfel apare hernia de disc.

Tipuri la hernia de disc

Deşi poate apărea la orice nivel al coloanei, cele mai des întâlnite forme de hernie sunt cele în partea şi cervicală. Acestea sunt zonele corpului pe care le folosim cu precădere în viaţa de zi cu zi. Aceasta apare atunci când ne aplecăm să ne legăm şireturi sau când dormim pe-o parte. În funcţie de zona afectată, durerea se manifestă diferit.
Hernia de disc lombară
Dacă deplasarea discului intervertebral s-a efectuat la nivel lombar, afecţiunea se numeşte hernie de disc lombară. Simptomele herniei de disc lombare se manifestă ca durere în zona feselor, a coapselor şi sub genunchi. Cei mai afectaţi nervi sunt cel sciatic (cel mai lung nerv din organism) şi cel femural. Durerile pot fi însoţite de furnicături, amorţeli şi tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor şi al zonelor afectate.

Hernia de disc cervicală

Dacă discul herniat se regăseşte în partea superioară a coloanei vertebrale, afecţiunea se numeşte hernie de disc cervicală. Senzaţia de durere se va manifesta la nivelul umerilor şi al braţelor. Astfel de dureri cresc progresiv în intensitate şi pot fi acompaniate de senzaţii de furnicături sau amorţeală.

Cauzele herniei de disc

Hernia de disc are o importanţă componentă genetică, în special în cazul pacienţilor cu hernie lombară. Cei mai mulţi factori de risc care favorizează apariţia herniei de disc sunt strâns legaţi de modul de viaţă.
fumatul
predispoziţia către sedentarism, statul prelungit pe scaun
efort fizic exagerat după repaos îndelungat
ridicarea greutăţilor în mod greşit
înaintarea în vârstă
traumatismele coloanei vertebrale

Aceste cauze sunt amplificate de: obezitate, sedentarism, expunerea coloanei vertebrale la vibraţii, malformaţii congenitale. Persoanele cele mai predispuse la hernie de disc sunt persoanele în vârstă. Alte persoane predispuse sunt cele care trăiesc în extreme, adică fac mult sport. Mai sunt predispuse cele care neglijează postura corectă în timpul exerciţiilor sau nu fac deloc mişcare.

Simptomele la hernia de disc

Simptomele sunt diferite de la pacient la pacient, dar şi în funcţie de locul în care se află hernia. Durerea poate creşte treptat, iradiind de-a lungul fibrelor nervoase, de la moderată la foarte intensă. Dacă herniile nu sunt diagnosticate din timp, acestea se pot agrava rapid. Foarte mulţi oameni amâna prezentarea la medic pentru că simptomele sunt nespecifice. În alte cazuri, pacienţii au hernie de disc, dar nu prezintă niciun simptom.

Herniile cervicale

În cazul herniilor cervicale, pacientul prezintă astenie musculară la nivelul membrelor superioare. Durere este intensă la nivelul umerilor şi scapulelor, sau dureri în regiunea gâtului. Imposibilitatea de întoarcere a capului său de efectuare a mişcărilor bruşte, durere iradiată în umăr, braţ sau antebraţ. Durerea apare mai rar la nivelul palmei, degetelor, spasm al musculaturii vertebrale superioare. În herniile de disc durerea este continuă, nu are caracter pulsatil.
Diagnosticarea herniei de disc se face în urma examenului clinic şi a unor investigaţii paraclinice. De asemenea se folosesc imagistice, cum ar fi: radiografia, RMN-ul, tomografia computerizată dar şi mielografia.

Simptomele herniei lombare

În cazul herniilor lombare, pacientul resimte dureri la acest nivel, în zona feselor şi coapsei. De asemenea această durere pot iradia spre gambă şi chiar picior. Dintre nervii implicaţi, cel mai adesea este vorba de nervul sciatic care poate afecta şi nervul femural. Aceste dureri pot fi însoţite de furnicături, amorţeli, tulburări de sensibilitate. Simptomele herniei de disc lombare au un debut brusc.

Perioada acută desemnează stadiul de evoluţie al bolii în care durerile sunt intense şi nu se calmează. Indifferent ce poziţie adoptăm, fapt ce creează un disconfort major. Perioada subacută însă durerile în poziţie de şezut dispar. Pacientul se poate mişca mai uşor, poate stă pe un scaun pe o perioadă determinată şi se poate deplasa.

Simptomele herniei de disc lombare cu un debut insidios

Perioada cronică permite bolnavului să-şi mobilizeze coloanal. Aceste mobilizări declanşând durere moderată, suportabilă. În ortostatism şi mers, durerile apar după un interval mare de timp. Acestea pot persista contracturi ale musculaturii paravertebrale lombare.

Stadiile herniei lombare

Faza I: faza de instabilitate discală

Sunt prezente dureri lombare cronice intermitenţe de tip postural. Adesea dispare la încetarea efortului fizic sau la abordarea repausului. Poate reapărea în condiţii variate de efort.
Simptome:
durere în zona lombo-sacrata;
durerea iradiază pe membrul de pe partea afecţiuni;
durerea are cauze mecanice şi se calmează în rapaus;

Faza a II-a de leziune discală

În această fază se rupe inelul fibros şi permite protuzia centro-laterala a nucleului pulpos, rezultatul este un lumbago acut de tip discogen.
Simptome:
durerea debutează brusc;
dureri lombosacrate unilaterale/bilaterale;
durerea are cauze mecanice;
fără iradiere sau cu iradiere până la deasupra genunchilor;

Faza a III-a: faza radiculară

Această fază a herniei de disc are trei stadii de afectare şi anume:
Stadiul iritativ – discul herniat ajunge la rădăcină, pe care o comprimă fără a o compromite.
Stadiul compresiv – materialul herniat ajunge la radacina nervoasă, pe care, deşi nu o lezează, o comprimă.
Stadiul de întrerupere – în acest stadiu se manifestă, pe lângă semnele şi simptomele prezente la stadiul 1 şi 2.

Faza a IV-a: discopatia lombară

Apare discartroză şi artroză interapofizara (după 40 de ani). Pe măsură ce îmbătrânim nucleul pulpos suferă de deshidratare. Acesta favorizează procesul degenearativ a discului intervertebral. Inelul fibros care îmbracă discul suferă modificări majore. Aceasta datorită uzurii mecanice la care este supusă coloana vertebrală.

Articol scris de dodorel62

Durerea  cervicală

Durerea cervicală reprezintă orice durere sau disconfort apărut în regiunea gâtului unde se găsesc coloana cervicală .  Aici se gasesesc muşchi, ligamente, tendoane, nervi şi vase sangvine.  Mulţi oameni vor simţi pe parcursul vieţii lor Durerea  cervicală care nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Durerea cervicală se poate datora unor probleme minore cum ar fi o poziţie incorectă în timpul somnului .  Durerea apare ca urmare a unor afecţiuni grave cum ar fi artrita sau discopatia degnerativă. Oricare dintre structurile de la nivelul gâtului se poate irita sau inflama .

În funcţie de cauza care o produce, durerea cervicală poate fi scurtă sau poate fi cronică. Durerea cervicală poate  să dureze mai mult de 3 luni.

Durerea cervicală

Durerea cervicală se poate resimţi ca o durere surdă sau poate fi ascuţită, ca un şoc într-o anumită zonă. Deşi cele mai mult cazuri de durere cervicală se rezolvă de la sine în câteva zile până la câteva săptămâni. Acest tip de durere poate persista şi să conducă la afecţiuni serioase cum ar fi leziunea unui nerv.

De obicei sursa durerii este chiar la nivelul gâtului, dar poate fi datorată şi unor afecţiuni din alte zone ale corpului. Durerea  cervicală poate fi la cap, umeri sau torace şi să iradieze la nivelul gâtului. În consecinţă durerea cervicală poate fi însoţită de alte simptome.

Simptomele la durerea cervicală

Simptomele la durerea cervicală sunt amorţeala, care coboară pe braţ, dificultăţi respiratorii si  rigiditatea gâtului . Acesta poate fi semn al unei afecţiuni grave care trebuie evaluată imediat. De asemenea, trebuie consultat doctorul cât mai curând, dacă durerea a apărut ca urmare a unui traumatism sau accident . Cel mai grav este atunci cand durerea cervicala  este mai puternică şi persistentă insistent.

Durerea cervicală poate fi însoţită de alte simptome în funcţie de cauzele care o produc.Aceasta poate fi, dacă se datorează unei artrite pot apărea dureri şi în alte părţi ale corpului. Durerea cervicală apărută ca urmare a compresiei unui nerv poate duce la durere, furnicături şi amorţeală . Aceasta durere poate sa apara la nivelul unuia sau al ambelor braţe. Durerea datorată poziţiei incorecte şi stresului poate apărea alături de oboseală şi tulburări de somn.

Simptomele ce pot însoţi durerea cervicală

Simptomele ce pot însoţi durerea  cervicală includ:
• Ameţeală;
• Fatigabilitate;
• Febră;
• Cefalee;
• Durere la nivelul umărului;
• Tulburări de somn;
• Edeme;
• Dureri şi furnicături la nivelul umărului sau braţului;

Cauzele posibile de apartie a durerii cervicale

Cele mai frecvente cauze de durere cervicală sunt reprezentate de suprasolicitare, poziţie incorectă şi lovituri puternice în ceafă . Acestea sunt adesea incriminate în accidentele rutiere sau alte traumatisme. Durerea cervicală poate fi cauzată şi de artrita reumatoidă sau fibromialgia. Afecţiuni sau răni în alte părţi ale corpului cum ar fi cap, torace sau umeri . Aceasta durere poate de asemenea iradia la nivelul gâtului. Aceasta se numeşte durere secundară.

Cauze structurale:
• Hernia de disc;
• Osteoartrita;
• Osteomielita (infecţia sau inflamaţia vertebrelor);
• Osteoporoza (boală metabolică osoasă);
• Boala Paget a oaselor;
• Artrita reumatoidă;
• Traumatismele măduvei spinării;
• Boli degenerative ale coloanei vertebrale (discopatia degenerativă, numită şi spondiloză);
• Stenoza spinală (îngustarea canalului vertebral care comprimă măduva spinării sau nervii);
• Spondilita (infecţie sau inflamaţie a articulaţiilor coloanei vertebrale);
• Luxaţii şi entorse datorate suprasolicitării sau traumelor, spasme musculare;
• Lovituri puternice la nivelul cefei.

Alte cauze:
• Fibromialgia;
• Nevralgia occipitală (un tip de cefalee);
• Migrena.

Cauze grave care pot ameninţa viaţa:
• Atacul de cord (infarctul miocardic);
• Meningita;
• Mielomul multiplu;
• Tumori benigne sau maligne ale coloanei vertebrale.

Cand trebuie sa mergeti la medic cand aveti durerea cervicală .

Durerea cervicală este însoţită de simptome care pot indica o afecţiune ce ameninţă viaţa, cum ar fi:
• durere în piept;
• dificultăţi respiratorii;
• febră mare (peste 38,3°C);
• dureri la nivelul maxilarului;
• greaţă şi vărsături;
• amorţeală;
• rigiditatea gâtului, febră, frison;
• cefalee severă.

Articol scris de dodorel62

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor are efecte terapeutice in recuperarea bolnavilor si poate fi indicat in tratamentul acestora . El este asociat al sechelelor de leziuni traumatice ale aparatului locomotor, in unele afectiuni reumatismale. Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor este indicat in tulburari circulatorii de nutritie, ale sistemului nervos central sau periferic.

Este recomandat in cazul unor accidente sau imbolnaviri acute, fie ca tratament functional a leziunilor si tulburarilor evolutive.

Masajul terapeutic este indicat in tratamentul recuperator aplicat in cazul unei evolutii lente sau prelungite a altor sechele patologice.

Tratamentul functional are  scop  vindecarea sau ameliorarea leziunilor si tulburarilor manifestate,in urma bolilor suferite de pacienti .

Tratamentul recuperator urmareste sa stimuleze procesele de vindecare lente si nesatisfacatoare si sa grabeasca involutia bolii sau a accidentului .

Tehnici speciale in masajul terapeutic

Metoda Criomasajul

Masaul terapeutic in recuperarea bolnavilor cu gheata este inadecvat. Aceasta tehnica se bazeaza pe un mecanism de mare finete care confera masajului particularitatile si eficacitatea caracteristice. Se foloseste in tratarea inflamatiilor, edemelor post traumatice si a escarelor.

Frictionarea cu ajutorul ghetii timp de 5–10 minute determina analgezie de suprafata si vasoconstrictie rapida . Aceasta este urmata de cresterea semnificativa a circulatiei sanguine ce conduce la efecte trofice si de lunga durata . La masajul terapeutic cu gheata frecventa aplicatiilor trebuie sa fie de mai multe ori pe zi.

Metoda intinderilor manuale

Scopul acestei metode este acela de a recupera cat mai repede posibil amplitudinea normala a miscarilor articulare .

Masajul terapeutic  se face in scopul de a obtine o alungire normala a structurilor musculo-tendinoase si aponevrotice.

Se folosesc intinderile pasive, facute prin presiunea manuala sau prin folosirea greutatii proprii sau a greutatilor suplimentare .

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor prin aceasta metoda este o tehnica care se aplica la anumite boli

 • contracturilor musculare, dezechilibrelor dinamice;
 • afectarile structurale ale tendoanelor, ligamentelor si capsulelor articulare;
 • aderentelor tesuturilor periarticulare, tendoanelor si tecilor lor.

Metoda Cyriax sau masajul transversal profund

Prin aceasta metoda , masajul terapeuticin recuperarea bolnavilor se caracterizeaza prin forma foarte punctuala a manevrelor realizate. Aceasta tehnica se adreseaza efectiv manifestarilor dureroase post traumatice ale aparatelor musculotendinos si capsuloligamentar. Masajul terapeutic prin aceasta metoda are un efect sedativ asupra structurilor tendinoase tratate printr-un proces hiperemiant .

Prin masajul terapeutic se creste circulatia locala si asigura eliminarea de substanta activa responsabila de cronicizarea durerii locale.

Aplicarea acestei metode prin masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor , este o metoda foarte pretentioasa

 • degetul terapeutului si pielea pacientului sunt una;
 • frictiunea trebuie sa fie perpendiculara pe fibrele structurii tratate;
 • amplitudinea miscarii de „du-te – vino” trebuie sa fie suficienta;
 • profunzimea manevrei trebuie sa atinga elementul afectat;
 • instalarea pacientului trebuie sa permita gradul de tensiune

                                   Indicatii in cazul acestei metode prin masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor

 • patologia capsuloligamentara: entorsele recente, sechelele dupa entorse, sechelele dupa capsulite in stadiul cronic;
 • patologia tendinoasa: tendinite de surmenaj sau posttraumatice si tenosinovite;
 • patologie musculara: sechele post ruptura musculara.

Contraindicatiile in cazul acestei metode prin masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor

 • procesele inflamatorii importante – artrite specifice posttraumatice, psoriazice, lupus eritematos, spondilita anchilozanta, boala Reiter, bursite;
 • calcifieri periarticulare si musculare.

Masajul terapeutic este o soluţie alternativă indicată în multe probleme de sănătate. Inainte de a incepe masajul terapeutic se folosesc saci cu argilă sau gel. Este important ca pacientul să fie foarte relaxat, înainte de efectuarea propriu-zisă a masajului terapeutic. Apoi, se pot aplica saci cu argilă sau gel, încălziţi la o temperatură de 65°C.

Aceasta metoda are ca ca efect pregătirea ţesutului pentru masaj, inducând un efect termoterapeutic. Încă de la primele şedinţe, durerea se reduce considerabil, pacientul recăpătându-şi treptat libertatea de mişcare.

Presupunctura este o tehnică importantă in masajul terapeutic ce are rolul de a îmbunătăţi capacitatea funcţională şi motorie a organismului. Pentru efectele miraculoase, se utilizează diferite tehnici precum masajul profund , presupunctura şi stretching-ul .

Beneficiile la masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor este o combinatie intre masajul de relaxare si masajul de remediere

 • vindeca anumite leziuni musculare
 • imbunatateste circulatia, livrarea de oxigen si nutrienti celulelor musculare
 • combate inflamatia
 • imbunatateste imunitatea si tonusul muscular
 • ajuta in tratamentul unor patologii inflamatorii, precum artroza
 • imbunatateste frecventa cardiaca, respiratorie si tensiunea arteriala
 • imbunatateste sistemul imunitar si ajuta in combaterea stresului
 • imbunatateste mobilitatea articulatiilor si flexibilitatea musculara
 • Masajul terapeutic
 • Masajul sportiv si deep tissue
 • Masajul reflexogen
 • Masajul limfatic

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor este o forma de tratament paramedicala, care se aplica pe zone tensionate . Acest tip de masaj se mai aplica in contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare pentru  imbunatatirea  mobilitatii .

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor  produce efecte analgezice locale cand tehnicile sunt executate intr-un ritm lent si prelungit.

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor este contraindicat in procesele inflamatorii si hemoragice acute.

Masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor este indicat pentru:

 • Afectiuni ale aparatului locomotor – reumatismale, neurologice, posttraumatice, afectiuni articulare
 • Afectiuni ale aparatului cardiovascular – staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice
 • Afectiuni psihogene – forme de nevroza astenica, spasmofilii, distonii neurovegetative
 • Afectiuni metabolice – obezitate, diabet, guta.
 • Sedentarism
 • Refacerea rapida a elasticitatii tesuturilor si grabirea cicatrizarilor
 • Ameliorarea  circulatiei sangelui
Contraindicatii ale Masajulului terapeutic in recuperarea bolnavilor

Masajul terapeuticin recuperaea bolnavilor  prezinta riscuri, chiar daca este executat de un terapeut pregatit in acest domeniu. Nu este indicat in cazuri de alergii sau intoleranta la uleiuri.

Masajul viguros trebuie evitat la pacientii care au probleme de sangerare sau afectiuni legate de coagularea sangelui. Trebuie evitat la pacientii care iau medicatie pentru subtierea sangelui sau anticoagulante.

Masajul trebui evitat  in nici o zona unde s-au format cheaguri de sange, fracturi sau rani. Acest masaj se evita in cazul infectii pielii, unde oasele sunt fragile sau cazuri de operatii recente.

Sedintele Masajului terapeutic in recuperarea bolnavilor  de cancer se fac doar cu aprobarea medicului oncolog . Sedintele de masaj sunt sigure pentru pacientii de cancer, ei ar trebui sa aiba presiune directa pe zona tumorala.

Femeile gravide ar trebui sa-si consulte medicul de familie inainte de veni la sedintele de masaj terapeutic .

Afectiunile care pot fi tratate prin masajul terapeutic in recuperarea bolnavilor
 • probleme ale articulatiilor , cum ar fi entorsele si luxatiile
 • probleme ale coloanei vertebrale cum ar fi: cifozele, scoliozele, lumbago, sciatica, lombosciatica, spondilita, discopatii
 • poliartrita reumatoida
 • artrite
 • reumatisme degenerative
 • artoze cum ar fi gonartoza si coxartoza
 • traumatisme ale coloane vertebrale
 • distrofie musculara si neuro-musculara
 • accidente vasculare cerebrale
 • intinderi musculare
 • dureri articulare
 • dureri de spate

Artrita şoldului la om

Artrita şoldului la om sau coxartroza cauza în cazul unei tulburări articulare este distrugerea cartilajului articular. Distincţia între artrozele primare cu cauze necunoscute şi artrozele secundare se face după anumite tulburări de bază. Acestea pot fi (malformaţii congenitale, reumatism, tulburări circulatorii, accidente). Coxartroza este o boală destul de frecvenţă, diagnosticată în principal la pacienţii din grupul de vîrstă mijlocie şi bătrînii. Artrita şoldului la om apare ca o patologie degenerativ-distrofica a articulaţiei şoldului. Simptome la coxartoza în anumite stadii se manifestă sub forma atrofiei musculare a zonei afectate. Aceasta poate fi combinată cu o scurtare a membrelor şi se dezvoltă treptat, pe o perioadaindelungata.

La coxartroză, articulaţia îşi pierde din ce în ce mai mult locul şi se formează depuneri osoase. Acestea se depun de-a lungul marginilor, iar particulele de abraziune provoacă dureri repetate. Pierderea cartilajului are ca rezultat o rigiditate mărită a articulaţiei. În acelaşi timp apar dureri, ele fiind iniţial asociate cu mişcarea de după perioade de inactivitate şi stress. Mai tîrziu, durerile apar şi în timpul nopţii şi în stările de repaus. Aceasta în timp duce la o limitare din ce în ce mai mare a intervalului de mers şi devine foarte supărătoare la mers.

    Artrita şoldului la om

Artrita şoldului la om este însoţită de senzaţiile dureroase şi limitarea mobilităţii articulaţiilor iar cauzele pot fi diferite. Leziunile sînt întîlnite la pacienţi în vîrstă, de peste 40 de ani, dar pot apre şi la vîrste fragede. Similară cu multe alte afecţiuni, coxartroza poate fi vindecată în stadiile iniţiale ale manifestărilor sale. Multe persoane ignoră aceste semnale ale bolii la început cînd este depistată. Dacă este depistată la timp, coxartroza poate fi vindecată fără intervenţie chirurgicală.

Articulaţia şoldului este formată din oasele femurale şi ileale. În stare normală, capul femurului şi cavitatea acetabulului au o “căptuşeală” naturală sub forma de cartilaj articular (hialina). Această căptuşeală are o rezistenţă considerabilă şi este în acelaşi timp netedă. Aceste caracteristici determină posibilitatea unei alunecări ideale pentru oase. În plus faţă de această capacitate, cartilajul articular în cauză acţionează ca un amortizor de şoc. Aceasta distribuind în mod eficient sarcina care are loc în timpul mersului şi mişcării.

Tipuri de coxartroză

Coxartroza poate fi primară sau secundară. Forma primară a acestei boli se dezvoltă sub influenţa anumitor cauze. Forma secundară de coxartroză se datorează prezenţei altor boli care acţionează ca un sol pentru dezvoltarea ei.
Coxartroza primară
Coxartroza primară reprezintă aproximativ 48% din toate cazurile acestei boli. Aceasta nu poate fi depistată la timp, în ciuda efectuării interviului medical precis. Pentru aceasta se efectuează examinării clinice şi radiologice. Agentul care provoacă boala nu poate fi identificat în mod clar şi cauză să rămîne necunoscută.

Factorii indirecţi care pot afecta formarea osteoartritei şoldului includ modul de viaţă greşit, impactul asupra mediului şi predispoziţia genetică.
Coxartroza secundară
Coxartroza secundară reprezintă 52% din toate cazurile de boli degenerative ale articulaţiei şoldului. Este un rezultat al defectelor congenitale sau dobîndite.
displazia congenitală a şoldului
hipoplazia acoperişului acetabulului
aprofundarea acetabulului
dislocarea şoldului congenitală sau dobîndită
dezvoltarea anormală a acetabulului în timpul perioadei de creştere (boala Perthes, exfolierea juvenilă a capului femurului)
leziuni articulare după inflamaţii
proces purulent sau tuberculos
modificări traumatice (de exemplu, după o fractură a gîtului femural sau trohanterul femurului, dislocarea şoldului, cartilajul bruiat)
supraponderabilitate, obezitate
schimbările în articulaţiile suprasolicitate
micro-traumatisme suprapuse
rezistenţa redusă a articulaţiei cauzată de osteoporoză
hemofilie
glanda tiroidă subactiva
diabet
tulburări metabolice sau poliartrită

Cauzele coxartrozei

Există multe boli ereditare care pot duce la coxartroză, care implică deteriorarea ţesutului conjunctiv (ligamente, oase şi articulaţii.
Displazia şoldului este o afecţiune congenitală articulară care are originea în subdezvoltarea oaselor şi ligamentelor articulare. Anumiţi copii dezvoltă deseori subluxaţii şi dislocări ale capului femurului. Unii oameni pot avea displazie aceasta fiind descoperită atunci cînd fac o radiografie. Aceşti pacienţi pot dezvolta osteoartrită cauzată de displazie, afecţiune ce apare în general la femei între 25 şi 55 de ani. La femeile tinere, boala se poate dezvolta în timpul sarcinii şi după naştere. La persoanele mature şi vîrstnice se întîmplă după scăderea activităţii fizice de după pensionare.

Boli şi afecţiuni

Multe boli şi afecţiuni asociate cu tulburări metabolice pot afecta foarte mult alimentarea cu sînge şi nutriţia cartilajului articular. Acesta este un mecanism biochimic foarte subtil care poate fi încălcat cu uşurinţă, ceea ce se întîmpla adesea.
Boli precum diabetul zaharat, ochronoza, gută primară şi secundară, hemocromatoză, boala Wilson, duc la coxartroză. Aceasta se mai face şi datorită lipsei hormonilor sexuali (estrogeni) la menopauză, pot duce la tulburări articulare. Estrogenii reglează metabolismul în oase, ligamente, articulaţii şi, în general, în ţesutul conjunctiv. Lipsa acestor hormoni poate deveni un declanşator al dezvoltării acestei boli.

Leziuni ale articulatiei

Deseori leziunile articulaţiei, care necesită uneori intervenţii chirurgicale, contribuie la apariţia coxartrozei. După astfel de evenimente, articulaţia devine defectuoasă şi deteriorarea ţesutului cartilaginos al articulaţiei.

Şoldul, ca şi alte părţi şi organe ale corpului nostru, poate fi predispus la inflamaţie. Inflamaţia articulaţiei (coxită) poate rezultă din infecţie. În acest caz, boala se dezvolta cu leziuni masive ale cartilajului articular. Recuperarea poate dura destul de mult şi, în acest timp se declanşează coxartroza secundară.

Masajul cardio respirator

Masajul cardio respirator se aplică unui bolnav aflat în stop cardio – respirator . Masajul cardio respirator se face atunci cand atât inima, cât şi plămânii încetează să mai funcţioneze

Cele 2 funcţii, cardiacă şi respiratorie, sunt vitale organismului. Oprirea celor doua functii duce la moartea ireversibilă a organismului.

Manevrele de acordarea a primului-ajutor nu sunt dificile. Principiile care trebuie să se respecte sunt rapiditatea şi eficienţa.

Masajul cardio respirator

Cand se face masajul cardio respirator ne asezam lateral, asupra victimei .Dupa aceia  cu o mana plasata pe frunte impingem capul victimei pe spate. Se face cat se poate de mult, si cu doua degete de la mana cealalta ii ridicam barbia.

Cand se face , masajul cardio respirator  simtim daca exista schimburi de aer. Apropiem obrazul de nasul si gura victimei si observam miscarile pieptului.

Pentru a decide daca victima respira sau nu trebuie sa ascultam si sa vedem daca respira .  Masajul cardio respirator se face in acelasi timp, pret de minimum 5-10 secunde.

Este necesar ca manevra să se desfăşoare cât mai repede, dar după asigurarea vieţii salvatorului. Se pune accent pe timpul de intervenţie, deoarece după 4 minute fara oxigenarea creierului, apar leziuni. .

Nu sunt necesare materiale sofisticate, ci doar un minim de cunoştinţe. Primul pas este îndepărtarea bolnavului de la locul accidentului.
Aceasta se face pentru stoparea agentului traumatizant cât şi pentru protejarea vieţii salvatorului.

Pozitia pacientului la masajul cardio respirator

La masajul cardio respirator , bolnavul se aşează într-o poziţie accesibilă, de obicei culcat pe spate . Acesta se aseaza  la un nivel cât mai jos faţă de salvator.

Salvatorul trebuie să poată acţiona cu toată forţa asupra lui atunci cand face masajul cardio respirator.

Dacă este oprită respiraţia se va deschide gura accidentatului, pentru a verifica atent căile respiratorii superioare. Acest lucru se poate verifica prin apropierea obrazului de gura victimei, pentru a simţi curenţii de aer.

Se începe manevra de respiraţie gură la gură, cu o frecvenţă de 12 expiraţii pe minut. Se prind nările cu o mână, pentru a evita ca aerul să iasă pe nas. Apoi cu cealaltă mână se ţine mandibula persoanei careia i se face respiratia .

Se inspiră profund şi se expiră aerul în plămânii bolnavului , aceasta facandu-se de catre salvator .
În acelaşi timp se face şi cealaltă manevră, masajul cardiac. Acesta constă în aplicarea palmelor suprapuse peste treimea inferioară a sternului.

În mod normal, mâna dreaptă stă deasupra mâinii stângi. Mâinile vor executa manevre de apăsare a toracelui, cu o frecvenţă de 80 – 90 apasari pe minut.

Verificarea eficienţei manevrelor

Verificarea eficienţei manevrelor este unul dintre principiile ce trebuie respectate. Prin respiraţia gură la gură se verifică privind pieptul bolnavului.

Dacă acesta se umflă după fiecare respiraţie, manevra este executată corect, şi aerul ajunge în plămâni. Eficienţa masajului cardiac se verifică prin palparea pulsului.

Acesta se poate palpa prin apăsarea cu trei degete în partea laterală a gâtului, lângă trahee .

Aceste manevre nu se vor întrerupe nici după apariţia pulsului sau revenirea culorii pielii la normal.

Masajul cardio respirator este un masaj care se face de persoane autorizate

Aceasta operatiune continua , deoarece bolnavul poate intra din nou în stop, datorită lipsei de oxigen. Se aşteaptă (continuând manevrele) sosirea unei echipe de intervenţie.

Dupa ce soseste echipajul , manevrele vor continua pana cand un cadru medical va actiona . Dupa resuscitare se constata ca accidentatul are puls si inima bate normal acesta se transporta la spital .

Articol scris de dodorel62.

Masajul cervical terapeutic

 Masajul cervical terapeutic ajuta la detensionarea muschilor contractati si stimularea celor slabiti. Masajul cervical terapeutic, tonifiaza muschii, activeaza circulatia sangelui si determina oxigenarea pielii . Masajul cervical terapeutic ajuta la calmarea durerilor cervicale,durerilor de cap si relaxarea musculaturii zonei cervicale.

Masajul cervical terapeutic ajuta la reducerea contracturilor si a stresului acumulat, eliminand stresul si oboseala. Spondilita cervicala se manifesta prin intepenirea gatului sau dureri in zona cervicala.

De asemenea  in acea zona se simt arsuri, furnicaturi în zona cefei, umerilor ,bratelor si dureri de cap. Spondilita cervicala afecteaza ceafa ,umerii, mainile si toata zona superioara a apatelui.

Odata cu masajul cervical  terapeutic se scapa de migrene ,insomnii si contracturile musculare din zona cervicala.

La masajul cervical terapeutic se folosesc niste manevre speciale de relaxare musculara, streching si presopunctura.

Beneficiile in masajul cervical terapeutic 

      Masajul cervical terapeutic incepe usor prin ungerea cu ulei a zonei dintre omoplati si a umerilor.

Astfel se incalzeste portiunea cervicala si se pregateste pentru masajul in profunzime.

Procedeul continua prin masajul muschilor paravertebrali ce sustin coloana vertebrala .

Acesti muschi sunt inflamati din cauza pozitiilor incorecte din timpul sezutului sau mersului.
Dupa masarea muschilor paravertebrali , urmeaza masarea muschiulaturii trapezului .Acest masaj se face  prin miscari lente si ferme, urmarind directia fibrei musculare.

Urmeaza zona omoplatilor, locuri care acumuleaza tensiune deopotriva, apoi zona gatului si a cefei.

Avand in vedere ca durera afecteaza im ,are masura si mainile , masajul se continua si cu masarea acestora .

Masarea bratelor se incepe de la degete , se continua cu antebratele ,urmand apoi bratele si terminand cu omoplastul .

Masajul terapeutic este bun

Majoritatea durerilor cervicale nu sunt grave , acestea aparand datorita unor posturi gresita la munca.

Alte cauze de aparitie a durerilor cervicale ar fi statul in curent timp indelungat .

Cea mai mare parte a tensiunii legate de pozitia corpului si oboseala se acumuleaza in zona superioara a spatelui,

Masajul cervical terapeutic

Masajul cervical terapeutic bine executat,detensioneaza zona dureroasa si imbunatateste circulatia sanguina.

Masajul cervical terapeutic este un masaj care relaxeaza intreg organismul, eliminand tensiunea si oboseala.

In cadrul sedintelor la masajul cervical terapeutic  corpul isi recapata  pozitia, scapand de durere si senzatia de greutate apapsatoare.

La masajul cervical se foloseste creme si uleiuri care sa aiba un efect maxim si rapid in eliminarea durerilor

Unul din efectele majore ale terapiei prin masajul cervical terapeutic este acela ca stimuleaza circulatia sanguine la nivelul creierului,

Masajul cervical terapeutic deconecteaza zona umerilor si al spatelui, eliminand durerile de cap si spate si relaxeaza intreg organismul .

La finalul unui masaj cervical terapeutic se vor efectua cateva exercitii de kinetoterapie asupra bratelor prin rotirea acestora

Masajul cervical se foloseste in special atunci cand un pacient este diagnosticat cu spondiloza cervicala .                                                  

Uleiuri si creme folosite la masajul cervical terapeutic

La masajul cervical terapeutic se folosesc uleiuri si creme de buna calitate care reduc partial sau in totalitate aceste dureri
Uleiul pentru masaj cervical contine uleiuri vegetale bio de arnica si pojarnita .

Acestea elimina rapid tensiunile nervoase zilnice legate de stres si anxietate .
Se mai folosesc si uleiuri pe baza de lavanda si gaultheria care relaxeaza si calmeaza durerile musculare.
Crema de masaj Rekongem este o noua generatie de crema,buna pentru masajul cervical
Se mai folosesc si uleiuri esentiale pe baza de boia, care ajuta in masajul cervical
Crema Lyber Antireumatica Untul Pamantului fiind un ulei extras din frunzele pajistelor parfumat din Asia
Ulei pentru masaj cervical bio Haut-Segala

 Contra indicatii in masajul cervical terapeutic
 1. boli acute, infectioase (bolile copilariei: hepatita, dezinterie);
 2. infectii si inflamatii ale pielii (furunculoza, piodermitele, eczemele psoriazisul);
 3. bolile parazitare (raie, scavie);
 4. boli ale oaselor si articulatiilor (artritele si osteomelitele);
 5. boli infectoase acute: tbc, tbc osteoarticulari;
 6. boli vasculare: tromboflebite, echimoze;
 7. boli hemoragice: inflamatia acute ale organelor abdominale;
 8. in ulcer gastric si duodenal;
 9. in bolile psihice cu caracter excitabil si confuzional;
 10. in sarcina (in primele luni se evita masajul abdominal si lombar) in ebrietate;
 11. in toate tipurile de cancer.
Masajul cervical terapeutic

Masajul cervical terapeutic este principalul tip de masaj recomandat pentru ameliorarea simptomelor spondilozei.

Masajul cervical terapeutic este benefic pentrula durerea temporară a zonei gâtului, umerilor, brațelor și a zonei superioare a spatelui.

Durerile cervicale pot fi foarte supărătoare atunci când persistă și îți pot afecta productivitatea și starea de spirit.

Tehnicile folosite în masajul cervical pentru relaxarea zonei gâtului dau rezultate bune, ameliorând durerile și detensionând mușchii contractați.

Articol scris de dodorel62.

Masajul genunchiului cu gonartroza

Masajul genunchiului cu gonartroza  este indicat in special pentru efectul de tonifiere. Acesta actioneaza asupra muschilor care stabilizeaza articulatia genunchiului si  instabilitatea articulara.Masajul genunchiului cu gonartroza se face atunci cand durerea persista.

Gonartroza apare ca o boala degenerativa, prin degradarea cartilajelor articulatiei genunchiului , fiind denumita si gonartroza primara . Cantitatea de apa continuta in cartilajul articular cat si concentratia unor substante cu rol nutritv si protector pentru articulatii .

Fibrele cartilaginoase lipsite de efectul protector al proteoglicanilor, pot fi foarte usor distruse . Acestea sunt proiectii osoase care ies dintr-o articulatie si se indreapta spre cealalta  articulatie.

Daca gonartroza nu este primara, ci este o afectiune secundara, ea poate fi determinata de infectii locale. Gonartroza este intalnita  des la femei si afecteaza de obicei pe cele care au trecut de 40 de ani.

      Masajul genunchiului cu gonartroza  este un masaj binefacator si relaxant. La masajul genunchiului cu gonartroza se aplica diferite creme si geluri

Cauzele sunt multiple, de obicei fiind vorba de dereglari la nivel hormonal si metabolic.Gonartroza poate aparea si ca urmare a unor traumatisme sau dereglari la nivel hormonal .

Suferinzii de guta,  diabet, precum si obezii se confrunta cu aceeasi problema. Alte cauze sunt problemele circulatorii: flebite, varice, dar si  ca urmare a inaintarii in varsta .

Boala se manifesta prin dureri violente si prin umflarea articulatiei. De regula durerea este mult mai puternica atunci cand bolanvul depune efort sau merge.

Printr-un examen radiologic amanuntit se poate sti daca este vorba de existenta unui lichid intraarticular .

Gonartroza poate duce si la ingustarea articulatiei si prezenta unor deformatii,ai unor corpi liberi in articulatie.

Masajul genunchiului si beneficiile acestuia

Masajul genunchiului cu gonartroza are actiune sedativa asupra durerilor musculare sau articulare . Tesuturile vizate sunt muschi, tendoane, ligamente, piele, articulatii, sau alte tesuturi de tip conjunctiv.

Masajul genuchiului cu gonartroza are o actiune favorabila asupra starii generale a pacientului .

     Masajul genunchiului cu gonartroza se imbunatateste  somnul pacientului si se  indepartarteaza  durerea musculara.

 In cazul masajului genunchiului cu gonartroza se face prin masari lente dar ferme .Acest masaj se face in jurul rotuilei pintr-o miscare circulara.

Alte efecte pentru care masajul este benefic in artroza genunchiului consta in calmarea durerilor si influenteaza favorabil calitatea lichidului sinovial.

Acest lichid sinuvial pe langa rolul de lubrifiant are si rolul de nutritie a cartilajului articular. Masajul genunchiului cu gonartroza are rol in reducerea edemelor, asuplizarea tesuturilor si stimularea receptorilor intraarticulari.

Calmare  durerilor  la nivelul genunchilor este mai intens daca se foloseste pentru masaj un gel sau un unguent

Pentru masajul genunchiului cu gonartroza se foloseste un antiinflamator nesteroidian sau capsaicina (componenta activa a ardeiului iute).

Simptomele ca avem gonartroza

Durerea cu localizare la nivelul genunchiului sau cu iradiere pe muschii gambei sau coapsei , ne avertizeaza ca avem gonartroza . Durerea apare ca o senzatia de arsura locala sau de junghi si poate fi prezenta in repaus sau la mobilizare

Durata durerii este mai mica de jumatate de ora si fiind dificila miscarea articulatiei ii este asociata impotenta functionala si mobilizarea dificila a articulatiei si a oaselor care o alcatuiesc.

Pacientul acuza modificarea temperaturii cutanate locale si aparitia crepitantelor sau cracmentelor .Odata cu aparitia gonartrozei se produc zgomote anormale care se aud cand se mobilizeaza genunchiul.

Inflamarea bursei periarticulare , tumefactia genunchilor sau spasmul  muscular periarticular si  modificari sugestive la radiografii.

Se observa ingustarea spatiului articular si afectarea osului aparand o acumularea de fluid.Odata cu inflamarea in exces a articulatiei genunchiului poate aparea si apa la genunchi .

Datorita acestor simptome este recomandat a se incepe de indata masajul genunchiului cu gonartroza . Acest masaj efectuat la primele simptome , ne poate ajuta sa amelioram aceasta  boala degenerativa .

Diagnosticul in cazul gonartrozei

Pentru diagnosticarea tipului de gonartroza bolnavul trebuie sa faca o serie de investigatii clinice si paraclinice. Pentru evidentierea factorilor de ric asociati si a simptomelor,  se va incepe efectuarea anamnezei.

De cele mai multe ori anamneza este efectuata in acelasi timp cu examenul fizic. La examinarea fizica medicul poate constata  mobilizare dureroasa sau atrofia musculara a bolnavului .

Investigarea pacientului trebuie completata cu analize de rutina precum hemograma sau  reactantii de faza acuta. Dupa investigatie si diagnosticare masajul genunchiului cu gonartroza este necesar si obligatoriu.

Se pot face chiar si analize ale lichidului sinovial, daca diagnosticul de certitudine nu poate fi stabilit . Gonartroza este o boala care poate fi usor confundata cu alte boli reumatologice, cum ar fi poliartrita reumatoida.

Pentru a se diagnostica corect tipul de gonartroza se vor face radiografii si in special rezonanta magnetica nucleara.

Tratamentul in cazul aparitiei gonartrozei

In prima faza a bolii, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatori .  Masajul genunchiului cu gonartroza se face cu unguente cu acelasi efect .

In paralel cu masajul genunchiului cu gonartroza se efectueaza si sedinte de fizioterapie si kinetoterapie.

Repausul in cazul masajului genunchiului cu gonartroza este benefic deoarece calmeaza durerea. Sunt recomandate suferinzilor de gonartroza si o serie de proceduri si tratamente balneo-climaterice.

Impachetarile cu parafina, hidrokinetoterapia, termoterapia, electroterapia, toate acestea fiind  foarte eficiente. Apele sarate sau cele sulfuroase din statiunile balneare sunt cunoscute ca avand efecte miraculoase .

Gimnastica medicala si impachetarile cu namol atenueza durerile genunchiului cu gonartroza . Dupa un tratament indelungat vor fi simtite efectele benefice ale acestora.

Tratamentul pacientilor cu gonartroza la genunchi este lung si foarte complex. Masajul genunchiului cu gonartroza are drept scop reducerea durerii, ameliorarea simptomelor si a inflamatiei locale .

In urma masajului genunchiului cu gonartroza  acesta devine mai mobil iar  articulatiile devin mai mobile.

Pacientilor obezi li se recomanda o dieta care sa ii ajute sa piarda din kilogramele in plus. Kilogramele in plus fac ca toata masa corporala sa apese asupra articulatiilor genunchiului , ducand la pierderea lichidului sinuvial.

Creme si uleiuri  in cazul masajului genunchelui cu gonartroza

Pentru masajul genunchiului cu gonartroza se folosesc diferite creme reci , calde si uleiuri . La inceputul masajului se vor folosi creme care sa incalzeasca genunchiul .

Cele mai uzuale creme sunt : unguentul ghiara dracului , crema de arnica , alifie de untul pamantului . Se mai folosesc deasemeni si supramax articulatii gel , crema arni gel , crema de dragaica combinata cu arnica.

Dupa ce genunchiul a fost incalzit cu aceste creme si geluri se poate intrebuinta si creme reci pe baza de mentol.

      Creme si geluri pe baza de mentol sunt Eqvagel forte , herba gel balsam sau Pfer de balsam . O crema destul de buna in masajul genunchiului cu gonartroza este si crema minerala pentru genunchi .

Alte creme si unguente ar mai fi supramax articulatii , ostelife crema , diclofenac gel .Se mai foloseste si uleiuri pentru masaj, precum ulei balsamic pentru genunchi.

Articol scris de dodorel62.

Masajul terapeutic

Masajul terapeutic poate ajuta, cu siguranta, pe oricine sa se relaxeze. Cu ajutorul unui masaj, se pot explora multiple beneficii pentru sanatate.
Totusi, masajul terapeutic presupune si anumite riscuri. Masajul terapeutic nu este disponibil doar in statiunile de lux sau balneoclimaterice.Masajul terapeutic se efectueaza  in mai multe clinici, spitale sau chiar centre de afaceri.

Tipuri de masaj terapeutic

Masajul terapeutic se face prin presare, frecare si manipulare a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Terapeutii in masaj folosesc, de obicei, mainile si degetele pentru masaj .La masajul terapeutic se pot utiliza si antebratele, coatele si chiar picioarele.

Exista mai multe tipuri de masaj, printre care:
– masajul terapeutic suedez – aceasta este o forma usoara de masaj in care este implicat contactul indelungat cu pielea .Aici folosim framantari, neteziri, frictiuni, miscari profunde, vibratii in scopul relaxarii si energizarii.
– masajul terapeutic profund al tesuturilor – aceasta este o forma usoara de masaj in care se foloseste presiune mai puternica. Aceasta  vizeaza straturile profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv. Acest tip de masaj se face , in scopul tratarii leziunilor musculare provocate de diverse accidente.
– masajul terapeutic sportiv – acesta este similar cu masajul suedez dar este orientat catre persoane implicate in activitati sportive . Acesta se efectueaza pentru a preveni sau a trata leziunile acestora.
  masajul terapeutic al punctelor de declansare – masajul se concetreaza asupra punctelor de declansare sau zonelor sensibile. Acesta actioneaza asupra fibrelor musculare inguste care se pot forma in muschi. Masajul terapeuticse aplica in urma leziunilor sau a suprasolicitarii fizice.

Beneficiile masajului terapeutic

Masajul terapeutic ofera abordarea non-invaziva si umanista bazata pe capacitatea naturala a organismului de a vindeca.

– intensifica circulatia, iar organismul furnizeaza mai mult oxigen si substante nutritive in tesuturi si organele vitale
– stimuleaza fluxul limfatic, sistemul natural de aparare al organismului, impotriva invadatorilor toxici.

– intensificarea circulatiei sanguine la nivelul sistemului circulator si a celui limfatic
– relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati
– reduce spasmele si crampele
– creste flexibilitatea articulatiilor
– scurteaza perioada de recuperare, ajuta la pregatirea pentru antrenamente intense si elimina durerile ulterioare ale sportivilor
– elibereaza endorfine si este folosit in boli cronice pentru recuperare in urma interventiilor chirurgicale pentru a controla si calma durerea
– reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si este utilizat pentru diminuarea tesutului cicatricial dupa ce vindecarea a avut loc
– imbunatateste flexibilitatea si scade disconfortul in cazul pacientilor care sufera de dureri minore de spate
– calmeaza durerile persoanelor care sufera de migrene si scade probabilitatea necesitatii medicamentelor
– implica exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati
– scurteaza travaliul femeilor insarcinate, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea.
In ciuda beneficiilor sale, masajul terapeutic nu trebuie sa inlocuiasca ingrijirea medicala periodica. Persoana ce urmeaza sa faca masaj terapeutic trebuie sa discute inainte cu medicul si sa urmeze toate recomandarile acestuia.

Riscurile masajului terapeutic

Masajul terapeutic se face, in general, in conditii de siguranta, de un specialist instruit in terapia masajului. Se va anunta medicul in cazul in care pacientul prezinta:
– dureri sau alte simptome inexplicabile
– arsuri sau rani deschise
– cancer
– cheaguri de sange
– fracturi
– artrita reumatoida 
– osteoporoza severa
– sarcina.

Unele forme de masaj pot determina aparitia unei usoare sau febre musculare. Masajul terapeutic nu trebuie sa fie dureros sau inconfortabil. Cele mai grave probleme rezulta in urma aplicarii unei presiuni prea mari in timpul masajului. In cazuri rare, masajulterapeutic poate provoca:
– sangerare interna
– leziuni ale nervilor
– paralizie temporara
– reactii alergice la uleiuri sau lotiuni de masaj.

La ce va puteti astepta in timpul unui masaj?

Inainte de sedinta masajului terapeutic, specialistul trebuie sa va intrebe daca manifestati anumite simptome . Mai sunt importantre si detalii legate de istoricul medical si despre rezultatele pe care le asteptati de la masaj. Terapeutul trebuie sa  explice tipul de masaj si tehnicile pe care le foloseste.

La o sedinta de masaj, pacientul se va dezbraca atat cat se va simti confortabil si va purta haine lejere. Se va aseza pe o masa speciala si va fi acoperit cu un prosop de hartie. Terapeutul trebui sa faca o evaluare prin atingere pentru a localiza zonele dureroase sau tensionate . Aceasta se face si pentru a determina cat de multa presiune poate sa aplice.

Beneficiile masajului terapeutic

Masajul terapeutic poate fi efectuat de cadre medicale care au mai multe specializari . Acesta poate  fi fizioterapeut, sau specialist in masajul terapeutic.
Masajul terapeutic este ca orice alt instrument de ingrijire a sanatatii. Masajul nu este doar un mod de a va simti bine si rasfatati . Masajul terapeutic este un mod prin care starea generala de sanatate a pacientului poate fi imbunatatita.

O sesiune de masaj poate dura intre 15-90 de minute in functie de tipul de masaj Acesata mai depinde si de timpul pe care pacientul il are la dispozitie. Nu conteaza ce tip de masaj se alege, important este ca dupa masaj pacientul sa fie relaxat si calm.

Articol scris de dodorel62.