Tehnici masaj

Tapotamentul si Vibratiile in tehnicile de masaj

Tapotamentul si Vibratiile in tehnicile de masaj sunt cele mai importante. Tapotamentul si Vibratiile facute bine in masaj , se adreseaza tuturor tesuturilor organismului.

Tapotamentul si Vibratiile

Tapotamentul este o manevra principala care se adreseaza tesuturilor superficiale. Se adreseaza tesuturilor profunde si terminatiilor nervoase. El se caracterizeaza prin aplicarea unor lovituri scurte si ritmice.

Tapotamentul  executat superficial sau profund se face în functie de scopul urmarit. Tapotamentul poate fi executat cu pulpa sau cu fata palmara a degetelor. Se face si cu palmele, cu pumnii, cu antebratul sau cu miinile facute caus. Aceste lovituri se executa din caderea moale a miinilor si a degetelor.

Tapotamentul cunoaste mai multe variante, în functie de particularitatile anatomo-fiziologice . Acestia se fac ib functie de suprafetele pe care la masam.

· în nuiele;

· percutat;

· tocat;

· batatorit;

· plescait;

· cu palma în caus;

· cu pumnul semiînchis;

· cu pumnul închis.

Tapotamentul se executa cu ambele miini, usor departate între ele.Ele se fac prin loviri care cad pe piele în ritm foarte viu.

Efectele tapotamentului sunt

· ajuta la micsorarea si încetarea durerilor, cind gradul de excitatie al nervului este marit;

· favorizeaza un aflux puternic de singe spre regiunea masata, determinind astfel înbunatatirea nutritiei acelei regiuni;

· are efect vasodilatator la nivelul pielii si al tesutului conjunctiv;

· produce modificari favorabile ale tensiunii arteriale;

· influenteaza ritmul cardiac, rareste pulsul si corecteaza aritmia.

Vibratiile sunt miscari ritmice oscilatorii si presiuni continue executate cu o singura mina sau cu ambele miini. Acestia se fac cu virful degetelor sau cu fata lor palmara, cu podul palmei sau cu radacina miinii. Aceasta se face cu toata palma, cu degetele întinse, cu pumnul deschis sau închis . Ele se aplica pe suprafata corpului cu un grad diferit de presiune.

Vibratiile au urmatoarele efecte:

· intensifica functionarea glandelor;

· calmeaza durerile în diferite afectiuni (ginecologice, nevralgii, migrene);

· îmbunatatesc capacitatea de efort;

· au efect calmant, relaxant;

· influenteaza organele si tesuturile profunde (stomac, ficat, inima, muschii, peretii abdominali si intestinali);

· influenteaza secretia majoritatii glandelor si organelor (stomac, glande salivare, glande sexuale, etc.).

Vibratiile care au o amplitudine si o intensitate mai mare decit vibratiile obisnuite se numesc trepidatii. Ele se aplica pe spate si torace, asociate cu miscarile respiratorii.

Scuturatul este tot o tehnica de baza a masajului . Scuturatul se aplica membrelor superioare si inferioare.

Daca nu sunt însotite de miscari trepidante, vibratiile se transforma în presiuni. Acest procedeu se executa cu virful degetelor unei singure miini. Procedeul se executa prin citeva presiuni scurte si rapide. Acestia sunt  aplicate asupra trunchiului nervos, sau asupra ramurilor care au un sprijin osos sau muscular. Scopul presiunii este de a înlatura durerea.

Indicatii metodice generale

a) vibratiile sunt unul dintre cele mai obositoare procedee pentru maseur .Ele cer un antrenament sustinut din partea acestuia;

b) pentru a obtine o executie satisfacatoare în vibratii, se va face urmatorul exercitiu: se aseaza virfurile degetelor pe o masa de marime mijlocie, care are în centru un pahar cu apa, si se executa miscari tremuratoare, vibratoare. Daca degetele vibreaza bine, suprafata apei începe si ea sa vibreze în centrul paharului. In caz contrar se misca toata suprafata apei, de la o margine la alta a paharului;

c) bratul care efectueaza vibratiile trebuie sa fie putin flexat. In acelasi timp  muschii centurii scapulare nu se contracta puternic.

Articol scris de dodorel62

Framintatul este unul din procedeele de baza

Framintatul este unul din procedeele de baza ale masajului. Framantatul este unul din procedeele de  baza în masajul la masa musculara. În timpul acestui procedeu se trage de pe planul osos grupa musculara masata.

Framintatul are efecte

· produce o marire vizibila a mobilitatii tendoanelor;

· fortifica muschii si ajuta la regenerarea tesutului muscular;

· activeaza circulatia limfei si a singelui, îmbunatatind schimburile nutritive. Ele ajutind la eliminarea toxinelor rezultate în urma activitatii musculare;

· procedeele de framintare maresc puterea de contractie a muschilor. Ele  reprezentind astfel o gimnastica pasiva deosebit de importanta în cazul atrofierii muschilor.

Tehnica framantatului

Tehnica framintatului variaza în functie de particularitatile anatomice si fiziologice. Acestia se fac pe suprafete pe care le masam. Astfel, pe regiunea spatelui, torace, brate, coapse este indicat un framintat în cuta.

Tesutul se stringe între degete si podul palmei, dupa care este ridicat si preset. Acesta se face fara deplasarea miinii de pe piele si fara a scapa cuta. Se face în aceeasi directi sau în sens invers.

Se poate face în zig-zag sau circular, pina se maseaza întreaga suprafata. Pe abdomen se poate aplica framintatul în cuta sau cel în val. Acesta se face  cu conditia de a nu presa tesuturile în profunzime. Pe membre se aplica tehnica framintatului în cleste, în cuta sau în val.

Indicatii metodice generale

a) framintatul se face întotdeauna într-un ritm lent;

b) se vor evita smuciturile bruste, smulgerile sau  rasucirea muschiului. Aceasta provoca  dureri si nu se va sari de la o parte a corpului la alta;

c) la framintarea fasciculelor musculare isolate. Aici  masajul se va începe întotdeauna din portiunea de trecere a muschiului în tendon. Se va face deoarece produsele metabolismului si ale oboselii se aduna în cantitati mari în tecile tendoanelor. Tot aici sunt retinute timp îndelungat produsele infectioase de orice natura.

Frictiunea este un procedeu important terapeutic

Frictiunea este un procedeu important terapeutic din sistemul manevrelor de masaj.Frictiunea este un procedeu ce se executa cu o singura mina sau cu ambele miini. Frictiunea este cel de-al doilea procedeu in sistemul procedurilor de masaj.

Procedeele care alcatuiesc frictiunea se deosebesc de netezire . Se deosebesc prin aceea ca pielea împreuna cu tesuturile profunde se frictioneaza în diverse pozitii. Ele se efectueaza printr-o miscare de apasare si deplasare a tesuturilor moi . Acestia se fac pe planul osos, în limita elasticitatii proprii.

Frictiunea este un procedeu

Frictiunile se fac alternativ sau simultan, cu toata suprafata palmara . Se mai face fie  numai cu suprafata palmara a degetelor. Se mai fac si cu pumnul închis sau semiînchis, în spirala cu radacina palmei.

Frictiunile au ca efect intensificarea circulatiei locale . Ele maresc absorbtia diferitelor produse patologice . Acestia se acumuleaza în piele sau sub piele.

Frictiunea este procedeu de baza terapeutic

· traumatisme articulare;

· traumatisme sportive;

· transsudate si exudate vechi;

· pentru restabilirea mobilitatii normale a pielii;

· mareste supletea si elasticitatea tesuturilor;

· dureri în nevrite si nevralgii.

Indicatii metodice generale

a) în frictiune, directia miinii nu este determinata de directia vaselor limfatice. Ea poate fi executata si în sensul contrar circulatiei singelui si a limfei;

b) toate procedeele de frictiune se reduc la miscari rectilinii, în spirala sau circulare. La aceasta participa în functie de necesitati o parte dintre degete sau toate;

c) eficacitatea frictionarii articulatiilor se mareste daca frictiunea se face într-o baie de apa fierbinte. Aceasta este o  recomandare a specialistiilor în domeniul masajului;

d) frictiunile energice în punctele dureroase scad starea de hiperexcitabilitate a nervilor.Acestia  accelereaza circulatia locala si îmbunatateste considerabil nutritia tesuturilor;

e) frictiunea este un excelent mijloc profilactic, deoarece împiedica în articulatii formarea diverselor exudate . Ele determina în portiunea afecata procese inflamatorii de lunga durata;

f) cu ajutorul frictiunilor, un masor cu experienta începe sa cunoasca modificarile patologice. Acestia se produc în tesuturile profunde, mai ales în regiunea articulatiilor.

Netezirea este cel mai raspandit procedeu

Netezirea este cel mai raspindit procedeu la efectuarea masajului . Netezirea este cel mai raspandit procedeu si actioneaza direct asupra pielii.Acest procedeu este foarte benefic pentru masaj, fiind sic el mai important .

Netezirea                                          

· Curata pielea de celulele descuamate de pe stratul superficial;

· Îmbunatateste functia glandelor sudoripare si sebacee;

· Mareste temperatura locala a pielii;          

· Accelereaza circulatia singelui si a limfei în vase;

· Influenteaza terminatiile periferice ale nervilor;

· Influenteaza sistemul nervos central.

Efectul ce mai important al netezirii este scurgerea mai puternica a limfei si a singelui în vase.

Beneficiile netezirii

Prin neteziri energice, circulatia singelui si a limfei se intensifica. Acest lucru are o influenta majora asupra distribuirii singelui în portiunile masate. Acesta contribuie la înlaturarea manifestarilor de staza si edeme.

S-a constatat ca cea mai buna  netezire este de la periferie spre centru. Circulatia singelui si a limfei se amelioreaza si în vasele mai mari, nu numai în cele aflate imediat sub piele. În cursul masajului absorbtia lichidelor din tesutul celular subcutanat se accelereaza cu 16÷18%. Aceasta accelerare este direct proportionala cu durata netezirii.

Efectuarea netezirii

Adresindu-se pielii, tesutului subcutanat si celui conjunctiv, executia acestei manevre cunoaste tehnici variate. Efleurajul trebuie executat simultan sau alternativ, cu o mina sau cu ambele miini. Se folosete toata suprafata palmara sau dorsala a miinilor. Aceasta se face  cu degetele apropiate sau îndepartate.

Miscarile descrise pot fi lungi sau scurte, în linie dreapta, serpuita, în zig-zag. Acestia sunt dispuse transversal sau longitudinal, în cerc, elipsoidal sau cu „priza în bratara”. Mainile  alunecind sacadat sau neîntrerupt, în functie de particularitatile anatomice ale suprafetelor masate.

Pe suprafetele mici se recomanda efleurajul executat cu 1,2,3 sau toate degetele, sau numai cu fata palmara a policelor.

Segmentele cilindrice ale membrelor superioare si inferioare necesita netezirea executata în bratara. Acestia cuprinzind regiunile masate între degetul mare si degetele opozante. Acestia înaintind sacadat cu pasi  mici, dinspre extremitati.

Indicatii metodice generale:

a) sensul de executie al efleurajului este determinat de circulatia limfatica a organismului. Convergenta spre ganglionii limfatici din regiunea cefei si gitului, axiala si inghinala.

b) directia miinii maseurului este determinata totdeauna de directia anatomica a vaselor limfatice. Aceasta se face cu scopul de a realiza o mai buna scurgere a limfei;

c) netezirea nu se face prea rapid, ci ritmic, linistit, pentru ca limfa circula încet prin vase. Netezirea se face fara întreruperi, în asa fel încit sa ajunga pina la ganglionii limfatici cei mai apropiati;

d) presiunea miinii care face masajul trebuie sa creasca progresiv pe prima jumatate a segmentului masat. Apoi trebuie  sa scada pe cea de-a doua jumatate;

e) miinile maseurului nu trebuie sa se lipeasca de portiunea masata. Ele trebuie sa alunece usor si liber;

f) orice masaj trebuie sa înceapa si sa se termine prin netezire. Aceasta se face  pentru a înlatura staza limfei si a contribui la scurgerea produselor metabolice în vase;

g) în timpul unei sedinte de masaj nu trebuie în mod obligatoriu sa folosim toate felurile de neteziri. Fiecare procedeu de masaj depinde de scopul urmarit.

h) netezirea este de obicei considerata un masaj pregatitor în edeme . Netezirea se face  atunci cind partea masata a corpului este foarte dureroasa. În acest caz, în primele zile masajul se reduce exclusiv la neteziri concentrice circulare;

i) în chirurgie si ortopedie, în traumatismele articulare, netezirile si frictiunile au un rol hotaritor în masajul pregatitor.

Tehnicile de masaj sunt o adevarata arta

Tehnicile de masaj sunt o adevarata arta in efectuarea masajului de buna calitate. Atunci cand tehnicile de masaj sunt respectate ,masajul este o adevarata relaxare pentru organism.

Masajul este foarte important pentru sanatatea noastră, care este învățata de la naștere. Studiile au aratat ca o atingere reconfortanta sau iubitoare îmbunătățește relaxarea.

Tehnicile de masaj

Aceasta stimuleaza sistemul imunitar, reduce durerea si stresul si imbunatateste tonusu pielii .De-a lungul anilor, profesioniștii in masaj au observat și dezvoltat multe tehnici.
Una dintre modalitățile de a rămâne sănătos este utilizarea de tehnici de masaj.

In zilele noastre, masajul este un mijloc foarte popular de eliberare a tensiunii, menținând muschii flexibil si corpul tonifiat.
Aceasta este, de asemenea, o modalitate de a ajuta toxinele să părăsească corpul. Masajul este o modalitate de preferat pentru a scapa organismul de stres.

Pentru aceasta există mai multe tehnici diferite de unde putem alege.
Un masaj este o experienta minunata, deoarece te face sa te simti relaxat. De fapt, mulți oameni descriu masajul ca având un efect similar cu medicamente pentru scopul de relaxare. Aceasta este o stare minunată, deoarece devenim plini de energie .

Beneficii la masaj

Daca doriți să obțineți beneficii totale de la masaj, atunci trebuie să-l faceti o parte regulata din viața. Este foarte important să beneficiati de un masaj cel puțin o dată pe săptămână.
Masajul are o istorie foarte veche. Există dovezi că a fost folosit în Egiptul antic, China și India.

Astăzi, este încă privit ca o formă de vindecare de către practicieni de medicina alternativa. Motivul este că stresul și anxietatea sunt cauza multor boli.
Masajul este una dintre practicile utilizate pentru a calma corpul de stres. Masajul bine efectuat ajuta corpul sa poată începe să se vindece.

Dacă ești sănătos, atunci un masaj regulat te va ajuta să te menții într-o stare de calm.
Există peste 200 de tipuri de tehnici de masaj , dar in general cele mai importante sunt efectuate. Pentru fiecare tip de masaj sunt anumite tehnici de masaj.

Principalele tehnici folosite de maseuri :

Tehnici masaj

Tehnica Alexander
Aceasta tehnica include foarte multa miscare. Te intinzi pe o masă și maseuza (terapeutul) te învață să te eliberezi de stres. Terapeutul învață ceea ce este dureros și stresant pentru tine . El va ajusta tehnica de a diminua disconfortul și durerea în timpul unei sesiuni.
Obiectivul este și să fii conștient de mișcările de zi cu zi. Aceasta tehnica imbunatateste durerile de glezne, spate si genunchi. Se micșorează, de asemenea, durerile de umăr sau de spate.
Aici se elibereaza caile respiratorii iar circulația sângelui crește. De asemenea, îmbunătățește coordonarea si echilibrul.

Terapia muscular profunda

Poate fi efectuată numai de către un terapeut certificat. Obiectivul este de a da drumul unor limite in interiorul corpului tau. Acest lucru se datorează faptului că adeziunile subzistă în țesuturile musculare profunde.
Atunci când echilibrul normal este din nou in coordonare și poate fi facilitata o stare de sănătate bună. Terapia musculara usureaza durerile cronice si musculare, coordonarea si postura.

Masajul Thai Masaj sau Nuad phaen Boran

Acesta vă ajuta în realinierea energiilor corpului. Este complet diferit de masajul occidental. Masajul thailandez se concentrează pe flexibilitatea musculara, circulatia, sănătate internă și punctele de presiune. Această tehnică stimulează extern pentru bune rezultate interne.

Masajul suedez

Dr. Per Henrik Ling a dezvoltat masajul suedez, care este acum cunoscut sub numele “tradițional” de masaj. Acest tip include alunecare, frământare, tremurături și frecare.

Rolfing

Dr. Rolf Ida, un biochimist american a crezut ca manipularea tesutului va reechilibra și alinia organism . Acesta credea ca se poate face prin alungirea și integrarea în plinătate.

Masaj neuromuscula

Este o forma de masaj profund, care ajută la punctele de declanșare de eliberare pentru a reduce durerea. Acesta îmbunătățește funcția articulara, musculara, si endorfina în organism.

Hellerwork

Aceast masaj a fost dezvoltat de Joseph Heller. A fost facut în scopul de a menține alinierea și exerciții de mișcare de mobilitate. Acest tip de masaj te invata cum să stai, cum sa mergi, doar pentru o mai multă libertate și flexibilitate.

Masajul sport

Această formă de masaj este pentru a pregăti un atlet pentru performanta. Acest lucru implică masaj suedez, profund și mobilitate. Este un masaj foarte important pentru toti sportivii. Ii ajuta la relaxarea si recuperarea intregului organism.

Terapia craniosacrala
Aceata terapie a fost dezvoltata la începutul anilor 1900 de către un osteopat William G. Sutherland. Aceasta implică o atingere usoara pe craniu și coloana vertebrală. Aceasta terapie a fost creata pentru a ajuta pe cei cu tulburari nervoase. Mai este eficienta si pentru insomnie, dureri de cap, și multe alte boli.

Feldenkrais
A fost creat de Dr. Moshe Feldenkrais, un fizician israelian născut și practicant de judo. Aceasta tehnica este utila la oamenii care au avut accidente vasculare cerebrale sau alte accidente.

Aromaterapia
Este o terapie ce utilizeaza uleiuri esențiale, care sunt inhalate si afectează zona limbica din creier. Acesta declanșează un răspuns emoțional lăsând un sentiment de relaxare. Pe langa aceasta stimulaza , fericira, sau emoția.

Trager
A fost dezvoltat de Milton Trager si el include , mișcări blânde. Acest tip de relaxare profunda creste flexibilitatea și de conștientizarea mentala.

Piatra fierbinte
Se folosesc pietre care au fost incalzite si poziționate pe corp. Elibereaza toxinele si amelioreaza durerea si stresul. Ele oferă clientului un sentiment general de relaxare.

Shiatsu
Este o forma de presopunctura care înseamnă “presiune cu degetul” în japoneză . Se foloseste presiunea ritmica pentru a stimula fluxul de energie, inclusiv intindere si miscare.

Thia
Acest tip de masaj se concentreaza pe utilizarea de presiune pasivă si de energie ale organismului. Acest masaj bine efectuat duce la relaxarea si stimularea organelor.

Reflexologen
Acest tip de masaj a fost consolidat de fizioterapeutul Eunice Inghram în anii 1930. Acesta este un tip de presopunctura folosita la nivelul mâinilor și picioarelor. Ele au reflexe care corespund organelor si glandelor din organism . Este benefic pentru îmbunătățirea circulației și eliberarea tensiunii.

Celelalte tehnici sunt si ele bune si se fac de catre unii maseuri in saloanele de masaj. Dar cele mai importante si agreate de majoritatea maseurilor sunt cele descrise mai sus.

Tehnici principale si complementare

Aceste tehnici de masaj se numesc tehnici clasice , care pot fii principale sau complementare.

Tehnici principale :
netezirea
fricţiunea
frământatul
tapotamentul
vibraţia

Tehnicile complementare :
cernutul şi rulatul
presiunile şi tensiunile
tracţiunile
scuturările
elongaţiile.