Cancerul de colon

cancerul colon

Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului sau intestinului gros. Cancerul de colon afecteaza ultimii centimetri ai colonului . Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancerul de colon.

Polipii pot fi de dimensiuni mici si de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Pentru depistarea acestora este necesar efectuarea de teste de tip screening .Aceste teste pot depista acesti polipi inainte ca acestia sa degenereze malign.

Cancerul de colon este o tumoră malignă ce poate sa apăra pe o leziune precursoare al unui cancer malign . Acest tip de cancer este întâlnit atât la bărbați cât și la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moștenite.

Despre cancerul de  colon

Colonul are rolul de a stoca și îndepărtă acele resturi pe care organismul nu le poate digera. Cand reziduurile alimentare ajung în colon, organismul a absoarbe toate substanțele nutritive .. Singurele care ramn sunt apa, electroliții precum sodiul și clorul, dar și reziduuri cum ar fi fibre. Pe langa acestea mai raman bacterii și celule moarte rezultate din stratul intern al tractului digestiv.

În timpul celor 12-24 de ore în care resturile alimentare trec prin colon, organismul absoarbe aproape toată apa rămasă .Pentru aceasta trebuie consumata zilnic aproximativ 1-l,5 litri pe zi. Rezidurile rămase, denumite materii fecale, sunt de obicei moi, dar formate. Sunt, de asemenea, pline cu bacterii, care sunt inofensive pentru organism . Acestea nu deranjeaza colonul atât timp cât peretele colonului este intact.

Reziduurile alimentare se mișcă prin colon datorită contracțiilor musculare. Mușchii colonului separă reziduurile în fragmente mai mici. După fiecare masă, pe colonul descendent se produc mișcări considerabile. În acest timp, mai multe segmente de reziduuri se unesc pentru a forma materiile fecale .

Aceste materii fecale sunt împinse în partea inferioară a colonului și în rect. Pe măsură ce peretele rectal se întinde, materiile fecale vor fi eliminate. Cu cât momentul eliminării materiilor fecale este amânat, cu atât se absoarbe mai multă apă din ele. Aceasta face ca ele să devină mai compacte, mai tari și mai dificil de eliminat . Odata cu aceasta problema intervine un factor grav numit constipatia .

Simptomele la cancerul de colon

Deseori apar mucozități în scaun, însoțite de scaun cu sânge. Tranzitul intestinal devine neregulat și variabil din punct de vedere al consistenței . Atunci se poate crea o senzație persistentă de defecație. De asemenea, poate provoca dureri abdominale insuportabile . In funcție de organism,se observa scăderi bruște de greutate, anemie, amețeli.

Alte simptome mai sunt :

 • Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere;
  – Senzatia de evacuare incompleta a continutului intestinal dupa defecatie;
  – Slabiciunea musculara si fatigabilitatea;
  – Scaderea ponderala marcata fara o cauza aparenta .

Diagnosticul la cancerul de colon

Diagnosticarea cancerului de colon se face cu ajutorul studiilor de laborator care includ:

– teste de sânge: hemoleucograma – arata anemie hipocromă microcitară,

prin deficiență de Fe; combinarea cu deficitul de vitamina B12 sau folat determină anemie macrocitară;

– teste funcționale hepatice: sunt de obicei normale, chiar și în cazul metastazelor hepatice;

– testele de inflamație: VSH crescut;

– testul hemocult pozitiv.

– Tuseul rectal

– Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = porțiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica cam 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului

– Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie

– Irigografia simpla (mai rar folosita astăzi) sau cu dublu contrast

– Ecografia abdominala (nu vede cancerul de colon, dar poate sa vadă eventualele metastaze în ficat, abdomen sau ganglionii abdominali)

– Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele și extensia la organele din vecinătate)

– Colonoscopia virtuala (colonografia CT) – este disponibila și în România

Determinarea markerilor ADN tumorali în scaun (nu este disponibila în România)

Tratamentele care sunt necesare la cancerul de colon

Tratamentele in cazul cancerului de colon pot fi medical sau terapii alternative.

Sunt numeroase variante de tratament pentru cancerul de colon. Chirurgia de excizie este prima opțiune terapeutică. În funcție de stadiul clinic al bolii chirurgia este sau nu urmată de chimioterapie.  Dacă tumora este foarte mare, înainte de operație este necesară radioterapia.

Medicația cuprinde: – agenți antineoplazici, – chimioterapia: fluorouracil, vincristina, leucovorin – irinotecab, oxaliplatin, cetuximab.

După tratament este necesară supravegherea post-operatorie odata  la 3-6 luni . Se poate face  o colonoscopie de control, urmată de a doua la un an. Ecografia și CT trebuie efectuate la 3-6 luni pentru identificarea metastazelor . Profilaxia cuprinde următoarele măsuri: efectuarea de teste de screening, menținerea unei diete sănătoase.

Regimul alimentar în cancerul de colon trebuie să conțină fructe și legume crude Acestea mai pot fi consumate sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare .Se completeaza cu suplimente de calciu la persoanele cu deficit, vitamine antioxidante: A, C, E.

Se va  reducere cantitatea de grăsimi nesaturate ingerate, consumul preferențial de uleiuri vegetale.Se va reduce consumul de carne roșie, de sare și produse afumate sau preparate prin sărare.

Tratamente chirurgicale la cancerul de colon

Tratamentul chirurgical in cancerul de colon invaziv
Acest tratament se aplica daca tumora a crescut prin peretele colonic chirurgul poate recomanda colectomia. Pentru a indeparta portiunea afectata in totalitate, pana in tesutul sanatos. Se ridica si ganglionii limfatici din vecinatate, pentru a fi analizati ulterior.

Tratamentul chirurgical in cancerul de colon aflat in stadii avansate
Daca tumora se afla intr-un stadiu avansat si starea generala este alterata se poate inverveni chirurgical . Aceasta se face cu viza paliativa, pentru a decomprima colonul si pentru a ameliora simptomatologia.

Chimioterapia in cazul cancerului de colon
Chimioterapia utilizeaza anumite medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi administrata pentru a distruge celulele ramase in urma interventiei chirurgicale.

Radioterapia la cancerul de colon
Radioterapia utilizeaza energie din surse de raze X pentru a distruge celulele canceroase . Acestea raman in urma chirurgiei sau pentru a ameliora manifestarile cancerului colo-rectal.

Terapia biologica tintita la cancerul de colon
Exisa medicamente care actioneza pe anumite defecte ale celulelor canceroase distrugandu-le.Acestea se adreseaza celor cu boala avansata, si pot fi administrate impreuna cu chimioterapia sau singure. Astfel de medicamente sunt: bevacizumab (Avastin), cetuximab (Erbitux) si panitumumab (Vectibix).

Terapiile alternative care pot fi de ajutor la cancerul de colon :
– Terapia prin arta;
– Terapia prin dans si miscare;
– Meditatia;
– Meloterapia (terapia prin muzica);
– Exercitiile de relaxare.

Prevenirea aparitiei cancerului de colon

Screeningul anual
Screeningul ar trebui efectuat la toate persoanele de peste 50 de ani . Aceste persoane c au risc crescut de a face cancer de colon. Exista mai multe metode , fiecare avand propriile ei avantaje si neajunsuri in acelasi timp. Aceste metode se aleg impreuna cu medicul si se alege metoda cea mai potrivita .

 1. Aspirina
  Consumul regulat de aspirina reduce riscul aparitiei cancerului de colon. Doza recomandata de aspirina este mare, si aceasta profilaxie ar duce in timp la sangerari digestive . De asemenea pot aparea si alte complicatii severe, motiv pentru care nu este utilizata de rutina.

  Antiinflamatoarele non-steroidiene

  Aceasta clasa de medicamente ce atenueaza durerea include ibuprofenul si naproxenul.

Aceste medicamente pot juca un rol esential in prevenirea cancerului colorectal; Administrarea acestor medicamente pe termen lung poate conduce la sangerari gastrointestinale . De asemenea pot aparea ulceratii ale mucoasei digestive.

3. Celecoxib (Celebrex)

Colecoxib-ul si alte medicamente cunoscute ca si actioneaza ca si antiinflamatoare non-steroidiene .Acestea se folosesc  in scaderea durerii dar si in scaderea riscului de aparitie a polipilor precancerosi. Exista insa riscuri importante de aparitie a infarctul miocardic.

 1. Interventia chirurgicala in scop preventiv la cancerul de colon
  Aceasta metoda se foloseste in sindromul familial al polipilor adenomatosi.Se mai foloseste in colita ulcerativa

Dupa un consult amanuntit medicul poate recomanda inlaturarea intregului colon afectat . Acest colon afectat  de aceste maladii precanceroase, este inlaturat  pentru a preveni aparitia cancerului in viitor.

Articol scris de dodorel62.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: